En cocktail av kända finlandssvenska finansmän

Bergsrådet som inte ville betala skatt är en fiktiv berättelse om fiktiva personer i en fiktiv stad, säger Staffan Bruun om sin senaste bok.

Boken handlar om finansmannen Johan Krämarhjelm som fått nog av att invånarna i hemstaden Falskköping roar sig med att skvallra om honom och hans förmögenhet. När lokaltidningen Allehanda hänger ut honom är måttet rågat och Krämarhjelm bestämmer sig för att gömma sin förmögenhet genom att grunda en stiftelse. Men alla i Falskköping vill komma åt hans pengar och till slut har han snärjt in sig i en härva av skattefusk och andra brott.

Staffan Bruun har hämtat inspiration från de finlandssvenska stiftelserna och deras fiffel som han själv bevakat under sina år som reporter på Hufvudstadsbladet.

Jag tog med mig hela lasset med oskrivna artiklar om stiftelserna när jag slutade på Husis

– Jag tog med mig hela lasset med oskrivna artiklar om stiftelserna när jag slutade på Husis och gjorde dom till en bok, säger han.

Enligt Bruun är Johan Krämarhjelm en cocktail av kända finlandssvenska finansmän som Nalle Wahlroos, Anders Wiklöf och Kobbe Berg. Bruun skriver också om ett litet men mäktigt parti som värnar om Falskköpingbornas intressen och den Falskköpinska andan och kulturen, medan mediekoncernen FIS Medias problem påminner misstänkt mycket om de utmaningar som KSF Media kämpat med under de senaste åren.

Bergsrådet som inte ville betala skatt har fått kritik för att namnen i boken inte är trovärdiga, men enligt Bruun är de komiska namnen viktiga för att läsaren ska bli påmind om att boken är en satir. Dessutom har namnen varit ett underhållande moment under själva skrivprocessen.

– Det är inte alltid så roligt att skriva böcker. Man måste unna sig att ha roligt åtminstone när man hittar på namn, säger Bruun.

Det är inte alltid så roligt att skriva böcker.

Av Förlaget beskrivs Bergsrådet som inte ville betala skatt som en pikaresk, något som Bruun var tvungen att googla för att bli på det klara med vad han egentligen skrivit. En pikaresk består av många episoder, har ett stort persongalleri och ett kritiskt perspektiv. Det kritiska perspektivet genomsyrar boken, bland annat genom Bruuns beskrivning av stiftelsevärlden och hur de använder sin makt.

– Våra stiftelser är goda för 5 miljarder euro och utan dem skulle det inte finnas böcker, teater eller musik. Stiftelserna berör oss alla, säger Bruun.

Trots att boken är humoristisk har Bruun bakat in allvarligare inslag, bland annat flyktingkrisen, i berättelsen.

– Jag ville egentligen ha med mer om flyktingkrisen men det hade blivit för allvarligt. Det här är trots allt en rolig bok, säger han.

Burt måste väl dö i något skede

Bergsrådet som inte ville betala skatt hör inte till Bruuns populära deckarserie om Burt Kobbat uran är en fristående roman med ett helt nytt persongalleri. Jämfört med böckerna om Burt var det enligt Bruun befriande och enkelt att skriva den här boken eftersom han slapp lägga det kriminaltekniska pusslet där alla bitar måste passa ihop exakt. Enligt Bruun kan vi ändå se fram emot åtminstone en bok till om Kobbat.

– Burt måste väl dö i något skede, konstaterar Bruun.

Staffan Bruun intervjuades av Calle Haglund på Akademiska bokhandeln i Helsingfors söndagen den 7.5. Calles kommentar var att han nog ställde snällare frågor än vad “Staffan brukade göra”. Staffan i sin tur lovade att Calle härmed är “anställd som pr-chef på Burt Kobbat Oy”.

– Har du redan grundat en stiftelse, var Calles kommentar.

Boken finns till salu i bokhandlarna och i Förlagets webbshop.

1 x Scelerisque ullamcorper pretium condimentum montes justo risus lagd i varukorgen.
Fortsätt handla Till kassan