Förlaget ger ut ukrainsk bilderbok i vår

Förlaget ger ut Maja och hennes vänner, en bilderbok skriven av Larysa Denysenko och illustrerad av Masha Foya på svenska i Finland, i samarbete med Bonnier Carlsen. Intäkterna från boken går oavkortat till Unicef för att hjälpa barn i Ukraina.

Maja och hennes vänner gavs ursprungligen ut i Ukraina 2017 och handlar om Maja och hennes sexton klasskamrater som alla har olika familjesituationer. Det är en berättelse om vanliga ukrainska barn och deras familjer, och om deras liv i ständigt hot om krig sedan Rysslands ockupation av Krim 2014.

Larysa Denysenko är en välkänd författare, advokat, människorättsaktivist, tv- och radiojournalist och medlem i ukrainska PEN. Maja och hennes vänner skrevs för att belysa hur alla barn har rätt att leva i säkerhet och trygghet, oavsett hur många föräldrar de har, om de är föräldralösa, har skilts från sina föräldrar på grund av krig eller har fått fly från sina hem.

Krig är alltid mot barn. Med den här texten vill jag skrika till världen att barnen i mitt land behöver internationellt skydd.

I februari 2022 skrev författaren:

Jag skrev boken om olika ukrainska barn och deras olika familjer 2017 när Ryssland hade erövrat Krim och tillfälligt ockuperat delar av Donetsk och Luhansk. Jag skriver dessa ord från badrummet i mitt hem i Kyiv i dånet från en rysk angripares eld. Jag kan tänka mig att en av Majas klasskamrater nu ber i ett skyddsrum, en annan skriver ett brev till sin fängslade pappa i Ryssland, och en tredje redan har förlorat en älskad … Krig är alltid mot barn. Med den här texten vill jag skrika till världen att barnen i mitt land behöver internationellt skydd.

– Vi vill visa solidaritet med Ukraina på det sätt ett förlag gör bäst: genom att publicera böcker. Maja och hennes vänner är en varm, humoristisk och hoppfull bilderbok om barn i samma klassrum med olika slags familjer: en kan vara direkt drabbad av den ryska ockupationen av Krim, en annan ha två mammor som i vilken västerländsk storstad som helst. När vi nu kommer att ta emot mängder av ukrainska flyktingar så tycker jag det är värdefullt att de här möter berättelser från sitt hemland och att man kan läsa böcker av ukrainska bilderboksskapare för finländska barn, säger Förlagets förläggare Sara Ehnholm Hielm.

Maja och hennes vänner är illustrerad av Masha Foya och har översatts till svenska av David Szybek. Berättelsen ges ut som tryckt bok den 12 april men du kan anmäla intresse för att köpa boken redan idag genom att klicka här.

Livonia Print i Lettland sponsrar tryckningen samt transport och Lessebo Paper sponsrar bokens papper. Boken utkommer i Sverige hos Bonnier Carlsen och på finska hos Tammi. Samtliga förlag donerar intäkterna.

1 x Scelerisque ullamcorper pretium condimentum montes justo risus lagd i varukorgen.
Fortsätt handla Till kassan