Bokström är en 30 timmar lång livestream av bokälskare, för bokälskaremed unika författarintervjuer och tänkvärda samtal som du kostnadsfritt kan ta del av – direkt från din egen litterära soffa!
När?
4–6 december, livesändningar varje dag klockan 9–19.
Var?
På bokström.fi
Var köper jag böckerna?
Med koden BOKJUL2020 får du – 25 % på alla böcker i vår webbshop www.forlaget.com fram till julafton den 24.12. Passa på att handla dina klappar före den 15.12 så hinner de säkert fram innan jul!
FREDAG 4.12
Problematiska pappor
Kl 12.00
Den fiktive pappan i Adrian Pereras roman Pappa, gör sitt bästa men det blir inte alltid så bra. Adressaten till Otto Gabrielssons Vildhavre, verkar försöka göra sitt sämsta och lyckas med det. Moderator: Pia Ingström.
Otrohet i vardagen
Kl 12.30
Jagberättaren i Hannele Mikaela Taivassalos bok I slutet borde jag dö reflekterar över sitt liv som älskarinna till en gift man. Philip Teirs roman Jungfrustigen handlar om en gift man som inleder en relation med en annan kvinna. Hurdan är egentligen den oerhörda och omvälvande upplevelsen av otrohet i folks liv? Moderator: Pia Ingström.
Vanessapriset delas ut under festlig prisgala
Kl 13.00
Mikael Lybeck-priset och Vanessapriset delas ut. Årets finlandssvenska bokhandlare utses och dessutom avslöjas Den bästa romaninledningen i HBL:s pristävling!
Unga kvinnor som stör
Kl 13.30
Måste man ta ansvar och hur ska en kvinna ta plats? I Josefin Soncks, Hanna Ylöstalos och Michaela von Kügelgens romaner Jag måste sluta tänka på Patrik Lundgren, Silver och Nationen skildras unga, uttråkade kvinnor med livlig fantasi. Ett samtal om maktförhållanden och längtan efter frihet. Moderator: Catariina Salo.
Kritiker som sågar, berömmer och benämner
Kl 15.30
Sprakande superlativ eller intetsägande referat – hur ser litteraturkritiken ut i Sverige och Svenskfinland just nu? Svenska Lyra Koli och finlandssvenska Hanna Ylöstalo är romanaktuella kritiker, med inblick i att både recensera och bli recenserade. Moderator: Julia Tidigs.
Livets skörhet och skönhet
Kl 16.30
När livet brister finns ändå hoppet med och bär. Sandra och Nicklas Holmgård har erfarenhet av att förlora ett barn. De deltar i ett samtal med författaren Juha Itkonen. Moderator: Wivan Nygård-Fagerudd.
Vi minns Claes Andersson
Kl 18.30
Katriina Kuusi, änka efter Claes Andersson och Anna Friman, litterär chef, berättar om arbetet med urvalet av Claes Anderssons egna favoriter. Vilken bild förmedlar urvalet av hans poesiskatt? Kuusi är även intervjuad i Riitta Kylänpääs biografi över Andersson, ”minnets mytoman”, ett ärligt porträtt av en motstridig och lyskraftig poet.
LÖRDAG 5.12
Bilder i en ekokritisk tid
Kl 09.00
Hur viktig är naturen i nordiska illustratörers bilder? Idyll eller hot, klimatkris eller känsloläge, djur eller människa – hur ritar du naturen och människans roll inom den? Jenny Lucander, Linda Bondestam, Malin Ahlsved och Erika Kallasmaa samtalar om bildberättandets betydelse i en ekokritisk tid. Moderator: Janina Orlov.
Små läsare, stora känslor
Kl 09.30
Barns första kontakt med böcker är central för att utveckla språk och aktivera fantasin. Ska de första läsupplevelserna prassla och pipa eller kan små barn ta till sig historier med bild och text, även digitalt? Sanna Sofia Vuori, aktuell med Grävling borta och initiativtagare till webbshowen Estrids bokklubb talar om små barn och deras läsupplevelser, digitala och fysiska tillsammans med barnboksdebutanten Fredrik Sonck, aktuell med bilderboken Freja och kråkungen och Minna Lindeberg, aktuell med Tillsammans ska det vara vi två. Moderator: Janina Orlov.
Och där ute brinner världen
Kl 11.00
Claes Andersson, Gösta Ågren, Jörn Donner, Johannes Salminen och Leif Salmén har gått bort och Märta Tikkanen har slutat skriva. Finns det några finlandssvenska författare kvar som skriver politiskt/samhälleligt engagerade? Syns de gigantiska problem världen kämpar med i vår litteratur? Medverkande: Merete Mazzarella och Rosanna Fellman. Moderator: Fredrik Sonck.
Kvinnligt utanförskap
Kl 12.30
Anna Järvinen är musiker som nu debuterar som skönlitterär författare med Dröm natten till idag:, en finstämd roman om en kvinna med en sorg. Hon diskuterar döden, konsten och tiden med Hannele Mikaela Taivassalo vars nya roman I slutet borde jag dö skärskådar kärlek utan hopp.
Moderator: Yukiko Duke.
Normer och normbrott i den finlandssvenska litteraturen
Kl 13.30
En diskussion om gränser, språk, normer och normbrott i finlandssvensk litteratur. Hur väl speglar den finlandssvenska litteraturen mångfalden i vår samtid? Vem får skriva och om vad? Medverkande: Maïmouna Jagne-Soreau, Minna Lindeberg, Zinaida Lindén & Hannele Mikaela Taivassalo. Moderator: Rita Paqvalén.
Mellan Minsk och Moskva
Kl 14.00
Vladimir Putin och Aleksandr Lukasjenko har suttit vid makten i Ryssland respektive Belarus i över 20 år – överlägset längst i Europa. Hur länge kan deras regimer hålla ihop? HBL:s Rysslandskorrespondet Anna-Lena Laurén diskuterar med Fredrik Sonck.
Litteratur i en digital tid
Kl 16.00
Hur förändras litteraturen i en digital tid – vad är en författare, hur påverkas skrivandet av digital närvaro? Två bokaktuella millenials, Johannes Ekholm och Hanna Ylöstalo, diskuterar skönlitteraturen som experiment, sociala medier som kreativ plats och det moraliskt försvarbara i att låna från verkligheten. Moderator: Wivan Nygård-Fagerudd.
Trump och Brexit
Kl 17.00
Donald Trumps presidentskap och Storbritanniens utträde ur EU har varit dominerande inslag i den utrikespolitiska bevakningen de senaste åren. Utrikeskorrespondenterna Juri von Bonsdorff har bevakat Trump i två presidentval, Charlotta Buxton är aktuell med boken Landet som äter sig självt – Att leva med Brexit. Moderator: Fredrik Sonck.
Norden – ett gangsterparadis?
Kl 18.00
Kenneth Eriksson har ansetts vara en av Helsingforspolisens effektivaste brottsutredare. När han 2019 meddelade att han går i pension ville laglydiga medborgare utlysa nationellt kristillstånd. I en ny bok öppnar Eriksson upp bakgrunden och det konkreta polisarbetet bakom flera av Finlands mest uppmärksammade sexhandelsfall. Möt en överkonstapel och journalisten Jeanette Björkqvist som skrivit boken om honom. Moderator: Micaela Röman.
Klimatkrisen och vårt framtida liv
Kl 18.30
Milja Sarkolas debutroman Mitt kapital ställer med svart humor uppfordrande frågor om konsumtion och hur vi lever just nu. Linda Bondestams bilderbok Mitt bottenliv är en glad, ekologisk och existentiell bok om klimatkrisen. Hur ska vi tala med varandra om framtiden på planeten jorden och hur vi bör ändra vår moderna livsstil? Moderator: Yukiko Duke.
SÖNDAG 6.12
Topelius sagor och Landet som icke är
Kl 10.00
Topelius och Södergran är tungviktarklassiker som många läst i yngre år. Men vad gör att deras författarskap fortfarande lever, och är berättelsen om Edith Södergran ännu mer fascinerande än hennes dikter?Medverkande: Hanna Kurtén, Kristina Sigunsdotter. Moderator: Wivan Nygård-Fagerudd.
Verklighet och fantasi
Kl 10.30
Vad är det som sätter skriften i rörelse? Johanna Boholm, Agneta Enckell och Henrika Ringbom möts i ett samtal om skrivandets relation till verkligheten, fantasin, minnet och tiden, med utgångspunkt i deras nya böcker. Moderator: Janina Orlov.
Att sätta landsbygden på kartan
Kl 11.00
Landsbygden utmålas ofta som en trist och förutsägbar plats där ingenting händer. Ändå skrivs det många romaner med landsbygden som fond, romaner som är minst sagt dramatiska, med många fascinerande livsöden. Ann-Luise Bertell och Kjell Westö tar tempen på landsbygden förr och idag. Är det dit vi flyr när världen rämnar? Moderator: Yukiko Duke.
Queera berättelser
Kl 12.00
Astra bjuder in Edith Hammar och Lina Bonde till ett samtal om queera berättelser i samtida finlandssvensk litteratur, om att flytta från Finland för att man är queer och om att, ändå, tids nog, flytta tillbaka. Moderator: Elliot Lundegård.
Att skriva biografiskt
Kl 12.30
Tre bemärkta finlandssvenskar – Märta Tikkanen, Göran Schildt och Amos Anderson – porträtteras i färska biografier. Hittade de tre författarna – Johanna Holmström, Henrik Knif och Olav S. Melin tidigare okända sidor hos sina objekt och kunde de identifiera sig med dem. Moderator: Annika Hällsten.
Möt Kjell Westö
Kl 13.00
I Kjell Westös nya roman Tritonus bygger en stjärndirigent sin ståtliga villa ute i skärgården för att lugna nerverna. I kölvattnet uppstår en kärv vänskap mellan två jämngamla men i grunden väldigt olika män. Möt Kjell Westö i ett samtal om manlighet, bymentalitet och musik. Moderator: Yukiko Duke.
Högläsning i garderoben – att läsa in ljudböcker
Kl 14.30
Hur ska man göra? Läsa med inlevelse eller låta som ljudet av en text? Alma Pöysti, Henrik Huldén, Kim Wikström och Kjell Westö berättar om timmarna vid en ensam mikrofon. Moderator: Henrik Huldén.
Är jag svensk eller finne?
Kl 17.00
Seriealbumet Homo Line är Edith Hammars efterlängtade debut om att vara fången mellan svensk, finsk och finlandssvensk kultur. Anna Järvinen debuterar med en roman där huvudpersonen bor i Stockholm men hela tiden har Finland i tankarna, landet hon lämnade när hon var barn. Ett samtal om att pendla över Östersjön och undra vem man är. Moderator: Peppe Öhman.