Tapani Ritamäki: Tre lästips från Förlagets bokhylla

Tapani Ritamäki
Tapani Ritamäki

Förläggaren Tapani Ritamäki tipsar om tre väldigt olika favoritböcker i karantäntider.

Då och då får jag lust att mejla Jörn Donner och kolla hur han mår, och hur han tänker i den ena och den andra frågan. Just nu förstås om coronaviruset. Den som badade bastu med Jörn under hans senare år vet hur andnöd låter – om han hade levt hade han hört till den riskigaste av riskgrupper. Ändå tror jag han inte skulle ha gripits av rädsla utan nöjt sig med att leverera en stoisk oneliner.

Eftersom folk nu sitter hemma mesta tiden, kunde man anta att de också har tid att läsa mer. (”Läsning lönar sig alltid” var också Jörns slogan i en tevereklam för en bokklubb, på den tiden folk ännu tittade på teve.) Jag vill därför rekommendera tre böcker ur vår egen utgivning. Det finns många fler att föreslå och det blir säkert en fortsättning på tipsen, men den här gången föll min blick på följande när jag stod framför den stora bokhyllan på Förlagets redaktion på Nylandsgatan i Helsingfors. (Välkommen förresten att titta in när tiderna blir bättre. Tills vidare kan du handla via nätet.)

Innan du försvinner – brev mellan son och far

Det här är en brevväxling som kom till för att Rafael Donner ville komma underfund med sin far innan denne gick bort. Nu när han har gått bort och faktiskt försvunnit läser man breven på ett nytt sätt. ”Dina andetag avslöjar alltid om du bär på något, som nu, eller om du kommer tomhänt, vilket händer mera sällan. Delar av din vänstra lunga saknas”, står det på första sidan i ett brev (av Rafael), som är så välformulerat att man ser Jörn levande framför sig.

I massmedier har det skrivits mycket om Jörn Donners relation till (en del av) barnen – i den här brevväxlingen får man mer utförligt än nån annanstans Jörns egen version. De som vill kasta sten kanske låter handen falla för en sekund. Och boken förkroppsligar ju i sig en relation till ett av barnen, som i det sista brevet skriver om tobak och rökning (en sak som i högsta grad bidrog till Jörns död): ”Trots mitt rökande och ringa ålder är jag dödsrädd på ett sätt som jag har svårt att förstå. Mycket klokt har skrivits om döden och mina tankar är knappast nydanande, men jag känner att jag ändå måste klä vissa tankar i ord. Det skulle kännas logiskt om det var så att rädslan för döden växte i takt med att den närmade sig, precis som idrottarens eller artistens nervositet inför en prestation. Så verkar ändå inte vara fallet. Varför är jag dödsrädd, och inte du?”

Inlandet

Elin Willows roman handlar om en ung kvinna som åkt norrut tillsammans med sin pojkvän. ’Norrut’ betyder här verkligen norr, det är väldigt kallt och mörkt och på ytan kan det se ut om som det händer ganska lite. Och ’lite’ är – som allt annat – relativt.

I Andy Warhols film Sleep (1964) visas en sovande människa i fem timmar. Till slut blir minsta bildvinkelbyte en stor händelse. I mitt tycke är Inlandet rena deckaren, huvudpersonen får jobb i en affär, och när hon beskriver hur hon plockar ner varor i kundvagnen känns det som om man är med om en gastkramande händelse. Nästan omärkligt sugs man in i fjällandskapet och kylan och börjar frysa. Det tar slut med pojkvännen, huvudpersonen blir allt ensammare och mer isolerad, varför flyttar hon inte tillbaka söderut därifrån hon kom, undrar ortsborna. Det gör inte läsaren. Läsaren förstår.

Duellen 2.0

Jesper von Hertzen har stått för den populära frågesporten som varje söndag ingått i Hufvudstadsbladet så länge en människa kan minnas. Duellen är ett veckonöje som skapar trygghet. I en värld som känns ofattbar är en lekfull frågesport perfekt medicin. Dessutom kan man lära sig något på köpet. Det händer inte varje dag.

Visste du till exempel att företaget som John Reith grundade 1922, och som ibland kallas The Beeb eller Auntie är statsägt och var det första företaget i världen som började med regelbundna tevesändningar 1936? Idag är det många över hela världen som följer med dess sändningar, också du har med största sannolikhet gjort det.* Och visste du förresten att en känd byggnad ritad av James Hoban rymmer en biosalong, förutom de 132 rummen och 35 badrummen. I huset finns både ett grönt, ett blått och ett rött rum, och just nu bebos det av världens kanske mest avskydda man.**

I bokversionen av Duellen får du stifta bekantkap med hundra stycken dueller, och kan när som helst om andan faller på utmana kända finlandssvenskar från Kjell Westö till Dome Karukoski och Katja Bargum.

______

* Rätt svar: The British Broadcasting Corporation (BBC). 

** Rätt svar: Amerikanska presidentens residens, Vita Huset i Washington, DC. 

1 x Scelerisque ullamcorper pretium condimentum montes justo risus lagd i varukorgen.
Fortsätt handla Till kassan