Hemulens herbarium är en pittoresk bok för nuvarande och framtida växtentusiaster i alla åldrar. Boken är gjord och illustrerad med Hemulens precision och introducerar omkring hundra vanliga växter i Norden.
“Vinden kom emot mig med en främmande, trevlig lukt och fyllde min nos med förväntan. Jag visste inte då att det var skogslukten, doften av mossa och ormbunkar och tusen stora träd.”
Ur Muminpappans memoarer
Finlands förtjusande natur, som blomstrar trots de hårda väderförhållandena, förtjänar att studeras och förstås. Hemulens herbarium uppmuntrar alla att förundras och inspireras av växternas värld.
”Boken gjordes så att barn – såväl som vuxna! – skulle lära känna den otroligt vackra naturen runt omkring oss”, säger bokens författare och redigerare Päivi Kaataja från WSOY.
Ett herbarium syftar till en samling av växter – som tidigare gavs som läxa i våra skolor för att hjälpa barnen känna igen, namnge och respektera växter. Enligt Kaataja har Hemulens herbarium en något annorlunda funktion: ”Det är inte alls viktigt att bara lära sig att namnge växterna och komma ihåg deras latinska namn! Det är viktigare att lära känna själva växterna: hur de ser ut och vad de luktar, vilka djur äter dem, är de giftiga – och i så fall varför… Varje växt har sin egen intressanta historia!”
Således är Hemulens Herbarium inte en handbok i biologi, utan en enligt Kaataja ”närmar den sig växterna med nyfikenhet med hjälp av beskrivningar och berättelser. Det är en bok som förhoppningsvis inspirerar möjligast många att besöka skogar, stränder, stigar och ängar. Boken är så vackert illustrerad och inbunden att man vill hoppa direkt in i en granskog eller dunge. Var och en kan lätt ta tag i boken,” tillägger hon.
Hemulens herbarium har en hel del intressant och lättläst information om växter, instruktioner och utrymme för pressning och förvaring av dessa, samt klassiska, vackra ritningar av upp till 170 växter som är vanliga i Finland.
Hemulens herbarium ger även muminberättelserna en ny betydelse: ”I Tove Janssons muminillustrationer är fokus oftast på mumintrollen och de övriga figurerna. Den här gången är det växterna i bakgrunden som får all uppmärksamhet!”, menar Kaataja.
”Tove har ritat otroligt många blommor, träd, mossor och lavar. Det var ett nöje att hitta en ormbunke, en rönn med bär, en hästkastanj och dystra grandungar. Den finns också en hel del vackra naturbeskrivningar i böckerna.’
Boken innehåller också anvisningar för hur man pressar växter, samt tomma uppslag med plats för att spara egna fynd.
Den pittoreska boken fästs med vackra band så att växterna pressas väl och hålls på plats.
Den härliga boken har skrivits och redigerats av Päivi Kaataja. För översättningen till svenska står Annika Luther. Ritningarna i färg har skapats av grafiska designern Anni Pöyhtäri, och bakom själva bokens grafiska design ligger Riikka Turkulainen. De övriga bilderna i boken är Tove Janssons originalritningar.
Köp den svenskspråkiga boken här.