Johan Bargum belönas med statspriset i litteratur

Johan Bargum får i dag ta emot statspriset i litteratur för sin långa författarkarriär. Hos Förlaget är Bargum i höst aktuell med boken Korta stycken.

Prismotiveringen lyder att ”Johan Bargum är en mångsidig författare som förutom romaner och noveller också har skrivit flitigt för teaterscenen. Hans böcker är översatta till ett flertal språk och pjästexter har översatts och uppförts utomlands. Det är uppenbart att Bargums prosa är som gjord för högläsning.

Den ibland nästan oöverkomliga svårigheten för oss människor att kommunicera med varandra är ett återkommande tema hos Bargum. Inte sällan står relationen mellan barnet och den vuxna i fokus. Påfallande ofta förekommer djur i hans noveller; också djuren försöker kommunicera fast de inte kan göra sig hörda.

I Bargums universum är avskeden och uppbrotten många. Bargums författarskap präglas inte av snabba poäng och lättköpta skratt, därmed inte sagt att humorn skulle saknas. Med tiden har texterna alltmer kommit att präglas av en sinnrik och vänlig fyndighet.”

Även danskonstnären Carl Knif tilldelas i dag statspriset för dans.

Comment

Lämna ett svar