Johanna Holmström prisbelönas av Längmanska kulturfonden

Längmanska kulturfonden beslöt vid sitt sammanträde i februari 2020 på förslag av Finlands Svenska författareförenings styrelse att ge 2020 års författarpris till Förlagets författare Johanna Holmström.

Motiveringen lyder:

Johanna Holmström (f. 1981) är en av Finlands mest orädda författare, vars noveller och romaner med skarp blick fångar människors och framför allt kvinnors smärtpunkter. Hennes texter har en kraft som bär långt, både in i människopsyket och utanför Finlands gränser. Holmströms texter berör, skakar om och upprör och lämnar ingen likgiltig.”

Johanna Holmströms senaste bok är den hyllade romanen Själarnas ö (2017), om galenskap och hur dess diagnoser skiftar enligt tid och kön. Om tystnadens arkeologi på Själö och om mentalsjukhuset som plats. I den nya biografin Borde hålla käft. En bok om Märta Tikkanen som kommer i höst skriver Holmström granskande om Tikkanen som feministisk föregångare och om hennes författarskap. 

Den Längmanska kulturfonden grundades i enighet med trähandlare Erik Johan Längmans testamente från 1859. Enligt testamentet ska delar av hans förmögenhet avsättas för Sveriges och Finlands folk. Fonden belönar år 2020 även poeten Thomas Brunell.

Förlaget gratulerar!