Rea!

En högst stilmedveten författare och en människorättsaktivist av rang

“Borde hålla käft” En bok om Märta Tikkanen

Information

  • ISBN: 9789523333024
  • Utgivningsår: 20200915
  • Titel: "Borde hålla käft" En bok om Märta Tikkanen
  • Språk: Svenska
  • Sidantal: 430
  • Format: Inbunden
  • Omslag: Anders Carpelan

Hur ska jag kunna kringgå ämnet Henrik? Eller män överhuvudtaget? Går det? Ska jag? Är det verkligen ett ändamål värt att eftersträva? Hur blir en biografi över Märta Tikkanen utan Henrik? Blir den inte som hon själv upplevde sig utan honom? Halv?

Märta Tikkanen är en av våra största nu levande finlandssvenska författare. Hennes författarskap och outtröttliga kamp för jämställdhet öppnade dörrarna för andra kvinnliga författare i Finland. Men hur läses dessa böcker nu?

Johanna Holmström har genom intervjuer med författaren och genom närläsning av Märtas samlade verk samt hennes korrespondens med kollegorna Åsa Moberg och Birgitta Stenberg kompletterat bilden av en högst stilmedveten författare och en människorättsaktivist av rang. Men det finns också en annan sida av Märta. En som svär och surar, som längtar efter bekräftelse för sina verk och som ser konspirationer riktade mot sig i det inhemska kulturlivet. Och en som lever livet, också efter det stormiga äktenskapet med Henrik Tikkanen. För vad är en kvinnlig författarikon om inte mänsklig?

Ges ut av Norstedts Förlag i Sverige. Ljudboken är inläst av Ylva Ekblad.

Ljuvligt rik och intressant biografi om Märta Tikkanen

DAGENS NYHETER

Borde hålla käft är en biografi som inte stryker medhårs, och som just därför vidgar och fördjupar vår syn på Märta Tikkanen - på hennes liv och hennes verk.

SVENSKA YLE

Borde hålla käft är ingen entydig hyllning, den ställer obekväma frågor både till Tikkanens texter och till henne och hennes närmaste som intervjuobjekt. 

HUFVUDSTADSBLADET

En hyllning som varken smickrar privatpersonen eller intar en inställsam inställning till livsverket. Den bidrar i högsta grad till att hålla Tikkanens författarskap levande och relevant för yngre och kommande generationer.

ARBETARBLADET

En hög-oktanig läsfest. Genom Tikkanens litterära gärning lyfts feminismens landvinningar fram, med ett avslut i metoo.

AFTONBLADET