I dagarna utkommer Kjell Westös hyllade roman Tritonus i Frankrike där boken redan nu fått många positiva recensioner. Den franska titel lyder Casa Triton och boken ges ut av Éditions Autrement.
Franska bokbranschens egen tidskrift Livres Hebdo kallar Tritonus för “en vacker roman om mäns sårbarhet” och Kjell Westö för ”en av vår tids största röster inom romankonsten genom sin bredd, sin lågmälda lyriskhet och sin humanism” […] ”Westö smider kedjor av det intima och det kollektiva som en guldsmed.”
Litteraturmagasinet Le Figaro Littéraire skriver i sin tur att Westö ”inte dömer sina hjältar utan visar dem genom sin melankoli, sina brister, sina tvivel” […] ”Musiken som han låter genomsyra hela Tritonus berör och ger styrka.”
Dagstidningen Le Mondes litteraturavdelning skriver att författaren ”bekräftar sin förmåga att i romanform gestalta vår samtids mest aktuella frågeställningar”.
Westös senaste storverk, som utspelar sig i såväl den klassiska musikens som popmusikens värld, och i den finska skärgården liksom europeiska konsertsalar, har tills vidare utkommit på svenska, finska, danska, norska, estniska och franska.
Titeln ”Tritonus” hänvisar dels till namnet på den mastodontiska sommarvilla som romanens huvudperson Thomas Brander låtit uppföra i den idylliska skärgårdskommunen Ravais, och samtidigt till den musikaliska termen för det dissonanta så kallade djävulsintervallet. Också berättelsen pendlar mellan harmoni och dissonans, i sökandet efter svaren på akuta frågor: Hur kan vi närma oss varandra i en tid som nyss genomlevt en dödlig pandemi? Är försoning och botgörelse möjliga, eller är det alltid redan för sent? Tritonus är en gedigen, modern och oemotståndlig roman om musik och gemenskap, framgång och fåfänga.