Koko Hubara & Fanna Ndow Norrby om Bruna Flickor

Vad gör det med en människa att ens första minnen av en själv i världen handlar om att bli ifrågasatt, uttittad? En främmande tant som petar på ens ögonfransar på spårvagnen, folk som alltid utgår från att man är utomlandsifrån trots att man befinner sig i sin hemstad, en pappa som blir misshandlad för att han ser annorlunda ut?

Veckans avsnitt av Förlagets podd är inspelad på Göteborgs bokmässa, under ett samtal mellan författarna och journalisterna Koko Hubara och Fanna Ndow Norrby.

Finländska Hubara och svenska Ndow Norrby förenas i sina erfarenheter av att synliggöra rasistiska strukturer via sociala medier, Hubara via den prisbelönade bloggen Ruskeat Tytöt och Ndow Norrby via Instagram-kontot Svart Kvinna. Deras erfarenheter resulterade i Ndow Norrbys bok Svart Kvinna (Natur&Kultur 2017) och Hubaras Bruna Flickor, som utkom på Förlaget i höst i svensk översättning.

“Brun Flicka är ett glädjefyllt ord för mig, det är vem jag är, och jag är stolt över det. Att vara brun var normalt i min familj. Mina föräldrar bråkade aldrig om vem de var, språken, religionerna, kulturerna. Jag behövde aldrig ifrågasätta vem jag var – utom då jag lämnade mitt hem och folk frågade mig varifrån jag kommer och började tala engelska med mig”, säger Koko Hubara, som är författare, journalist, bloggar och utbildad socialarbetare.

 

https://soundcloud.com/forlaget/koko-hubara-fanna-ndow-norrby-bruna-flickor-pa-egna-villkor

Hubaras mamma är finsk och pappan har rötter i Israel och Jemen. Trots att hon är född i Finland har hennes finländskhet blivit ifrågasatt så länge hon kan komma ihåg.

“Jag minns inte hur gammal jag var när jag insåg att jag inte är en vit människa. När jag för första gången var med om att någon drog i mina ögonfransar, rörde vid mitt hår, undrade om jag är adopterad…”

I podden talar Hubara om den vrede hon kände och känner när hon utsätts för ibland till och med välmenande fördomar och rasifiering, och hur beklämmande det är att hon måste förklara samma saker för sin dotter som hennes föräldrar förklarade för henne för över trettio år sedan.

Men samtidigt som utvecklingen går beklämmande långsamt sker det små framsteg – i podden ger Hubara ett konkret exempel på hur begreppet Bruna Flickor förändrat  den offentliga diskussionen det senaste året – ett exempel som involverar Hubaras stora idol Zadie Smith och den största finska dagstidningen.

Och så får ni höra varför det är så viktigt för Hubara att Bruna Flickor skrivs just så, med stora bokstäver. För jo, den finska förlagsredaktören försökte komma med invändningar om detta i originalutgåvan, liksom om lämpligheten att skriva om sina erfarenheter av att röka gräs.

1 x Scelerisque ullamcorper pretium condimentum montes justo risus lagd i varukorgen.
Fortsätt handla Till kassan