Lars Sund nominerad till Finlandia 2018

Lars Sunds stora roman Där musiken började är nominerad till Finlandiapriset 2018!

Juryns motivering lyder bland annat att “romanen tar sin början på 1960-talet och sträcker sig fram till 1980-talet. Till tonerna av popmusik tecknas en levande tidsbild av en liten ort. I romanen beskrivs systrarna Schalins livsöden, i glädje och sorg. Alf Holms mor försöker avstyra sonens musikintresse, vilket väcker frågor om konstnärskapets tvång och villkor. Situationen ställs på sin spets när Alf Holm till sin mors förtvivlan väljer musiken som yrke.”

Efter den internationella succén med operan Tom of Finland blir den finländska postminimalistiska kompositören Alf Holm berömd. I Där musiken började går Lars Sund tillbaka till Alfs rötter i en cellulosadoftande österbottnisk hamnstad. En berättare med en skärva i ögat har ordet, assisterad av en skrivlärare och framför allt av vålnaden efter Odin Sikström, lokal tonsättare, cyklist och plåtslagare.

Till tonerna av popmusik tecknas en levande tidsbild av en liten ort

Där musiken började är den andra fristående delen av Lars Sunds Jakobstadstriologi. Förutom den blivande tonsättaren Alf Holm får läsaren också möta Ulla-Maj, Maggi och Iris från Tre systrar och en berättare. Maggis döttrar, framför allt Neppe och Hajje, kommer att spela viktiga roller i Alfs utveckling.

Berättelsen börjar en kylig och regnig vårdag i nutid, när en kran lyfter bort pelaren i restaurangen Terrazzos hörn – en gång samlingsplats för stadens ungdom och världens nav. Därifrån söker sig historien tillbaka till 60-, 70- och 80-talets Jakobstad, New York och Vasa. Texten ekar ut popmusik på full volym: Beatles, Rolling Stones, Iron Butterfly, Velvet Underground och Frank Zappa …

Lars Sund är född och uppvuxen i Jakobstad. Under några år i början på 60-talet bodde han med sina föräldrar i New York. Efter studier i engelska, svenska och litteraturhistoria vid Åbo Akademi flyttade Lars Sund 1978 till Uppsala där han började arbeta som journalist och litteraturkritiker på Upsala Nya Tidning. Sedan 1999 är han författare på heltid och fortfarande bosatt i Uppsala. Hans litterära genombrott kom år 1991 med romanen Colorado Avenue. Där musiken började är hans tionde bok och den andra delen av en trilogi som inleddes med Tre systrar och en berättare (2014).

Romanen utkommer på finska hos Teos.

Lyssna på musiken i Lars Sunds “Där musiken började” medan du läser romanen!