Lek, pyssel och mat i ny bok

Med ett långtidssjukt barn i familjen kan det vara svårt att orka hitta på saker att göra. Project liv ger nu ut en bok med tips, lekar och recept.

Project liv grundades 2014 för att bidra till ett bättre vardagsliv för långtidssjuka barn, deras familjer och vårdpersonal. Redan från början visste föreningens ordförande Nina Brännkärr-Friberg och viceordförande Johanna Stenback att de ville skapa en bok som samlar tips som kan underlätta den utsatta situation sjukdom framkallar.
I boken har de med hjälp av många inspirerande kreatörer samlat lekar, recept och pyssel. Även föräldrar, ungdomar och barn har bidragit med sina tankar.

Inkomsterna från boken stöder föreningens arbete med att skapa drömdagar för långtidssjuka barn och deras familjer, skapa färggladare sjukhusmiljöer och mycket mer.

Nedan publicerar vi några utdrag ur boken i form av tips på lekar och recept!

projectliv_skosnoret_s37

 

Detektiven och snöret
Är du redo för en knepig tankenöt?
Det är dags att ta på detektivmössan och gå till botten med svåra knutar!
Gör så här: Samla 4–10 personer, din familj eller vänner, till en grupp. Utse en i gruppen till detektiv, al­la andra är snöret. Detek­tiven får gå ut ur rummet en stund. Alla andra ställer sig i ring och tar varandras händer. Det är viktigt att ni aldrig släpper händerna el­ler byter tag under lekens gång. Räkna tillsammans till fyra och slå knut på händer, fötter och kroppar genom att flytta och vrida på er – men kom ihåg att hålla fast varandras händer hela ti­den, utan att byta grepp.
Ropa in detektiven som får i uppdrag att syna söm­marna på knuten och re­da upp den utan att någon släpper taget. Detektiven får be snöret att flytta och vrida på sig i olika riktning­ar, men inte lossa taget. Lyckas detektiven lösa upp knuten?
(Lek av Dialog – ett dramapedagogiskt kollektiv)

projectliv_robinsonladan_s49Robinsonlådan
Har du tänkt på hur många saker det finns ute i naturen? Kottar, stenar, barr, löv, bär och kanske en fågels fjäder. Lägger du märke till detaljerna?
Nu får du chans att se och samla allt spännande i Robinsonlådan.
Den här leken kan du göra ensam eller i grupp. Leker du ensam tränar du ditt eget minne, leker ni i grupp övar ni samarbete.
Gruppstorleken kan variera, men till exempel fem barn i varje grupp kan vara bra.
Du behöver: två lådor, ett skynke eller en handduk att täcka över den ena lådan med och några föremål ur naturen. Leker ni i grupp ska varje grupp ha två lådor och varsitt skynke och lekledaren samlar före­ målen.
Gör så här: samla 10–15 föremål ur naturen och lägg i en av lådorna. Täck över den med ett skynke. Blun­da och ta tre djupa ande­tag för att ladda inför leken. Låt sedan den/de som leker titta koncentrerat på inne­hållet i lådan i 30 sekunder. Täck över lådan med skyn­ket igen. Uppgiften blir nu att fylla den tomma lådan med likadana naturföremål. Ut i naturen och samla! För­sök placera föremålen på rätt ställe så att lådan ser så lika ut som den första lådan som möjligt. Hittar du över­ensstämmande föremål? Minns du hur de låg i lådan?
Leker ni i grupp får ni öva att diskutera och komma överens om hur lådan ska se ut. Blev det rätt?
(Lek av Ida Kronholm)

Tatuera händerprojectliv_tatuera-hand-stor Har du tröttnat på att rita teckningar på vanligt papper? Kanske din mamma eller pappa eller kompis behöver lite kittlande handmassage?
Då kan du be om lov att få tatuera deras händer!
Du behöver: en vuxen som vill låna ut sin hand, engångshandskar och tuschpennor som fastnar på handskarna.
(Pyssel av Hanna Enlund)

Picknickspett För 4 personer
200 gram lax
200 gram kassler
200 gram rostbi
Marinad:
1,5 dl soja
3 msk chilisås
1 tsk finhackad ingefära
1⁄2 vitlökskly a, grovhackad 2 msk honung
1⁄2 msk rödvinsvinäger
salt
svartpeppar
Utrustning: Liten campinggill eller engångsgrill

projectliv_picknick-1
Gör så här: Skär lax, kassler och rostbiff i 1 centimeter tjocka kuber. Blanda alla ingredienser till mari
naden och smaka av med salt och svartpeppar.
Marinera varje råvara för sig i en fryspåse i minst en timme. Trä upp maten på blötlagda träspett. Grilla
först när alla är hungriga, för det går snabbt.ten på blötlagda träspett. Grilla först när alla är hungriga, för det går snabbt.
(Recept gjort av Paul Svensson)


Jordgubbsshake
projectliv_agnes-hallon-banansmoothie
2 glas
2 dl kall mjölk
2 dl glass
2 dl färska jordgubbar
(frysta går också bra) mörk choklad
choklad­ eller fudgesås
Mixa mjölk, glass och jordgub­ bar. Grovhacka chokladen och rör ner i blandningen.
Häll upp på glas. Rippla lite choklad­ eller fudgesås över.
Servera gärna med ett grovt sugrör.
(Recept gjort av Michael Björklund)

Comment

Lämna ett svar