Lena Frölander-Ulf nominerad till Finlandia Junior 2019

Bilderboken Nelson Tigertass är nominerad till Finlandia Junior 2019!

Juryns motivering lyder att “Nelson Tigertass är en klok och imponerande barnbok som påminner om en traditionell äventyrs- och sagoroman. Verket behandlar på ett gripande sätt missförhållanden i det moderna samhället, men bevarar ändå sin optimism: osäkerhet och orättvisa kan övervinnas med vänskap och mod, om man inte låter fördomar begränsa livet. En varm och livsnära bok med illustration som gör det lättare att följa berättelsen.”

Lena Frölander-Ulfs högläsningsbok Nelson Tigertass är en ömsint och humoristisk kapitelbok om vänskap och att våga stå upp för det som känns rätt. Boken utkommer på finska hos Teos. Det är andra gången Frölander-Ulf nomineras till Finlandia-priset. I höst är hon även aktuell med God jul önskar Gromten, en liten grön julsaga som går alldeles utmärkt att skicka som julkort!

Verket behandlar på ett gripande sätt missförhållanden i det moderna samhället

Lena Frölander-Ulf, född 1976, är en finländsk barnboksförfattare och illustratör som bor och arbetar i Helsingfors. Hennes första bilderbok Sagan om prinsessan Bulleribång (skriven i samarbete med Hannele Mikaela Taivassalo) utkom 2006. Den senaste bilderboken Jag, Fidel och skogen nominerades till tre utmärkelser; Toisinkoinen 2016, Finlandia 2016 och Runeberg Junior 2017. Frölander-Ulf mottog även Ilon Wikland-stipendiet 2019 och har deltagit i flera utställningar både i Finland och internationellt.

Övriga kandidater är:

Kontio, Tomi. Kuvitus: Warsta, Elina: Koira nimeltään Kissa tapaa kissan (Teos)

Laakso, Maria. Kuvitus: Rojola, Johanna: Taltuta klassikko (Tammi)

Pannula, Kaija. Kuvitus: Lehtola, Netta: Kettujuttuja (WSOY)

Mikama, Anniina: Huijarin oppipoika (WSOY)

Rasi-Koskinen, Marisha: Auringon pimeä puoli (WSOY)

Vinnaren utses den 27 november.