Lindeberg, Tran och Frölander-Ulf belönas stort av SLS

Vid Svenska litteratursällskapets årshögtid den 5 februari 2022 belönades Förlagets författare Minna Lindeberg, Quynh Tran och Lena Frölander-Ulf för sina aktuella insatser inom litteraturen. Vi gratulerar!

Ett pris om 20 000 euro ur Irma Carrells testamentsfond tillfaller författaren och illustratören Lena Frölander-Ulf för boken Fidel och jag i storstan. Boken kröner en trilogi vars tematik och illustrationsteknik sammanfogas sömlöst. I böckerna möter och besegrar barnjaget sin fruktan för skogens mörker, havets dunkla djup och stadens skumrask. Ur kartongens svärta skrapar Frölander-Ulf skickligt fram skimrande magiska världar fyllda av oväntade möten och varm förundran.

Ett pris om 15 000 euro ur Paul Werner Lybecks testamentsfond tillfaller författaren Minna Lindeberg för boken Norrsken i skallenI Lindebergs intensiva nutidsskildring av den utvidgade familjen är den snart 16-åriga Nadja Nubb huvudperson. Författaren skildrar på ett självklart och medryckande sätt tonårsvilsenheten, besattheten, den sexuella utlevelsen, smärtpunkterna. Boken är rik på kärleksfulla porträtt och repliker som är både insiktsfulla och humoristiska: ”Voj,voj, det här livet”

Ett pris om 10 000 euro ur Ina Rosqvists fond tillfaller författaren Quynh Tran för romanen Skugga och svalka. I oskarpa bilder och prosalyriska minnesfragment blickar yngsta sonen i en vietnamesisk invandrarfamilj tillbaka på sin uppväxt i en österbottnisk småstad. Osentimentalt registrerar han familjens marginalisering och dess okuvliga vilja att förverkliga andra drömmar än de som erbjuds. Präglad av ett personligt tonfall dröjer sig denna stilsäkra romandebut kvar hos läsaren.

Ett pris om 5 000 euro ur Femtioårsfonden tillfaller professor Kai Simons för boken Forskningens olidliga lätthet. I enlighet med bokens undertitel erbjuder den internationellt framgångsrika pionjären inom molekylär cellbiologi läsaren en inblick i Ett liv i vetenskapens tjänst. Vi möter en outtröttlig optimist som vid 75 års ålder lanserar en bioteknologisk startup, men också en modern upplysningsfilosof som påminner om samarbetets betydelse för den intellektuella verksamheten och varnar för att Homo economicus inte duger som ledstjärna för vetenskap eller hållbar samhällsutveckling. Förlagets distribuerar boken!

Se alla pristagare här!

1 x Scelerisque ullamcorper pretium condimentum montes justo risus lagd i varukorgen.
Fortsätt handla Till kassan