“Som mamma måste man fundera på sitt raseri”

Inför mors dag ger Förlaget ut Tove Appelgrens och Salla Savolainens populära barnboksklassiker Vesta-Linnéa och monstermamman. Därför frågade vi tre kända mammor när de blir just “monstermammor”, hur man hanterar en sådan samt vilken bok de önskar sig i morsdagsgåva.

Eva Kela, programledare och journalist:

  1. Jag blir en monstermamma då jag känner att jag inte räcker till. Det är ett slags primitivt rop på hjälp och jag regredierar emotionellt till en 7-årings nivå. Oftast handlar det om att mitt barns beteende, på något sätt, väcker obehag för att det påminner om någon egenskap jag själv bär på och inte gillar. Ibland är det bara fråga om ren och skär trötthet och oförmåga att hantera någonting alls.
  2. Monstermammor ska tas med en nypa salt. (Eller en napa sylt 😂). Det går över och hon blir snart sig själv igen. Viktigt är att minnas att hon bär på stora skuldkänslor och sambetskval så hon kan behöva många kramar och försäkran om att hon duger.
  3. Toni Morrissons senaste!

Hon kan behöva många kramar och försäkran om att hon duger

Märta Tikkanen, författare: 

  1. Jag har fyra barn, två flickor och två pojkar. De är ju vuxna nu, men när de var små blev jag nog riktigt arg ibland. Jag minns en gång för länge sedan när en av killarna var fyra år. Jag hade just fått ut alla barnen på gården och satt mig ner vid skrivmaskinen när någon började plinga på dörrklockan. Pling plong, pling plong lät det och först lekte jag att jag inte hörde. Till slut öppnade jag och där stod en av mina söner och ville in. Jag skuffade av misstag till honom så att han trillade och blev alldeles förskräckt och började gråta.
  2. Det viktigaste är att prata igenom det hela, båda måste förstå varför mamma är arg. Det är ju det som är kontentan, som mamma måste man fundera igenom sitt eget raseri. Man får inte bete sig sårande och aldrig göra någon illa, men man får nog vara arg och visa vad man inte accepterar.
  3. Sara Stridsbergs böcker är fantastiska, hon är den bästa kvinnliga författaren i Sverige just nu tycker jag. Allt som hon gör är vansinnigt intressant.

Jag skuffade av misstag till honom så att han trillade och blev alldeles förskräckt och började gråta

Jenna Vierinen, driver blogger Mama Bites Back:

  1. Eftersom jag har en en månad gammal bebis så uppstår sällan situationer där hen protesterar eller vägrar något av vilje. Men när hen är övertrött och kämpat emot allt jag gör en hel dag så då tittar monstermamman fram.
  2. Monstermamman hanteras bäst genom att ge kramar och en stund där hen får vara för sig själv utan protesterande ungar.
  3. Jag är väldigt sugen på att läsa århundradets kärlekskrig av Ebba Witt-Brattström.

Monstermamman hanteras bäst genom att ge kramar

Comment

Lämna ett svar