Maria Turtschaninoff får Tack för boken-medaljen för romanen Arvejord

Tack för boken-medaljen 2022 går till Maria Turtschaninoff för hennes hyllade roman Arvejord.

Prismotiveringen lyder:

Arvejord beskriver människoöden över generationer, från 1600-talet till våra dagar, på en familjs marker och alltid bredvid naturen. Romanen pendlar skickligt mellan perspektiven och Turtschaninoff bygger unika karaktärer på ett fantastiskt sätt, även fast de ibland bara förekommer i ett enda kapitel. Finländsk mytologi och människans förhållande till naturen löper som tematik genom historien. Finländarnas urgamla men numera sönderfallande förhållande till skogen är ett aktuellt och gripande tema.

Arvejord är ett vackert och tankeväckande verk, som särskilt imponerar med tanke på att det är Maria Turtschaninoffs första roman för vuxna.

Tack för boken-medaljen är ett finskt litteraturpris som sedan 1966 delas ut av Bokhandelsförbundet r.f., Libro r.f. och Finlands biblioteksförening r.f. Priset går till en finländsk författare som föregående år gett ut ett särskilt stimulerande skönlitterärt verk på finska eller svenska. Arvejord ges ut på finska av Tammi.

Maria Turtschaninoff tilldelades även Svenska Yles litteraturpris 2022 för Arvejord. Romanen är såld till över tjugo språkområden. 

Läs ett utdrag ut boken och lyssna på ljudboken här:

1 x Scelerisque ullamcorper pretium condimentum montes justo risus lagd i varukorgen.
Fortsätt handla Till kassan