Mia Franck: Hur överlever den bortskickade?

Läs mini-intervjun med författaren Mia Franck, aktuell i höst med romanen Bombträdgården som handlar om krigsbarnet Lissu som skickas bort från bomberna i Helsingfors till en prästgård i Småland, Sverige.

Hej Mia! Hur kom historien om Bombträdgården och krigsbarnet Lissu till dig?

– Den börjar med min mamma, att hon var krigsbarn, men också två frågor “att hur kunde mormor skicka bort henne?” och “hur överlever den bortskickade?”

Att skriva om krig när man själv inte upplevt det – vilka utmaningar innebär det?

– Ganska mycket tänkte jag på att min mormor i sina brev, som jag använt mig av, inte skriver om krig. Hon skriver om det barn hon har hemma, om mat, om trasiga fönster. Krig är att ändå försöka skapa en vardag för de som är kvar hemma, att leva. Det skriver jag om.

Kan nya generationer finländare ge historien om kriget nya perspektiv – vilka?

– För mig var det viktigt att försöka förstå sånt som också påverkat mig, min rotlöshet som kom från min mamma på något sätt och berättelsen handlar därför också på många sätt om hur jag upplevt separation, hur sånt känns och ser ut.

1 x Scelerisque ullamcorper pretium condimentum montes justo risus lagd i varukorgen.
Fortsätt handla Till kassan