När Mannerheim valde Finland av Matts Dumell - Förlaget

När Mannerheim valde Finland, humanisering av en hjälte

Den fjärde juni utkom Matts Dumells nya fackbok om Carl Gustaf Mannerheim. När Mannerheim valde Finland är en skildring av Mannerheims omväldigande och traumatiska år då han återvände till Finland efter att ha avtjänat flera år i den ryska armén.

Boken fokuserar på personen Mannerheim, hans år i den kejserliga ryska armén, kontakterna med den ryska tsarfamiljen, februarirevolutionen, konspirationerna med de kontrarevolutionära, vändpunkten i Odessa och resan från Petrograd till överste befälhavare i den finska armén. Dumells bok är den första facklitterära skriften som fokuserar på den dramatiska vändpunkten i Mannerheims liv 1917.

Dumell fick för tre år sedan något han kallar för en snilleblixt, han skulle göra en omfattande filmatisering om vändpunkterna i Mannerheims liv. Idéen om filmen rann ut i sanden, men istället blev en bok till.

– Jag har alltid varit intresserad av Mannerheim som person. Jag är utbildad historiker och det var ett väldigt naturligt ämne för mig.

 

I boken väljer Dumell att fokusera på Mannerheim som privatperson. Mannerheim ses i de flesta sammanhangen som en stor krigshjälte, men samtidigt var han även en ytterst vanlig människa.

– Jag ville framföra Mannerheim som mer human och mänsklig, säger Dumell. Han var en till hundra procent proffsig militär som kunde skapa auktoritet runt om sig, men samtidigt kämpade han med depression och osäkerhet.

 

Enligt Dumell så förändrades hans syn på Mannerheim under tiden han jobbade med boken. Innan han började arbeta med boken visste han redan mycket mer om Mannerheim än de flesta, men efter ett år av grävande så kom han till realisationen att han inte alls visste så mycket som han trodde.

– Det fanns mängder av opublicerat material, hemliga avtal och arkivmaterial som inte det har skrivits om innan. Mycket har varit hemlighetsstämplat ändå fram till år 2012, säger Dumell. Läsarna kommer att få en vidgad och mer ingående bild av Mannerheim som privatperson.

När Mannerheim valde Finland har hittills fått ett positivt bemötande. Dumell av bokad på ett flertal författarträffar och hittills har samtalen kring boken varit både givande och positiva.

– Jag tror boken väcker mycket intresse i och med att den innehåller så mycket opublicerat material och intressanta synpunkter. Jag har även lagt ner mycket tid på att arbeta med starka källor och omfattande stödfakta.

Det fanns mängder av opublicerat material, hemliga avtal och arkivmaterial

Efter alla år i Ryssland återvänder Mannerheim till Finland, orsaken till detta tror Dumell är att marken till slut började brinna under fötterna eftersom att han kämpade med de kontrarevolutionära och att han kände sig hotad till livet.

– Men han kapade aldrig banden till Ryssland. Han svor aldrig någon annan lojalitetsed än till de ryska kejsardömet och under alla sina år i den finska armén så hade han en bild av kejsaren på sitt bord, säger Dumell. Allting han var och allting han hade var han skyldig den ryska tsarfamiljen.

Boken När Mannerheim valde Finland finns att köpa på Förlagets hemsida och hos välförsedda bokhandlare i Finland och Sverige från och med den 4 juni. Boken ger en omfattande helhetsbild av Mannerheim som person och hur året 1917 påverkade honom privat.

 

1 x Scelerisque ullamcorper pretium condimentum montes justo risus lagd i varukorgen.
Fortsätt handla Till kassan