Nelson Tigertass och Silkesapans skratt nominerade till Arvid Lydecken-priset

Barnböckerna Nelson Tigertass av Lena Frölander Ulf och Silkesapans skratt av Annika Sandelin och Linda Bondestam är båda nominerade till Arvid Lydecken-priset 2020. Förlaget gratulerar!

Motiveringen för Nelson Tigertass av Lena Frölander-Ulf lyder att “Berlurenstad är en plats där ordning och lag råder. Oordning och kaos sätter skräck i medborgarna. Morfar sänder hem Nelson med posten mitt under sommarlovet. Plötsligt står Nelson alldeles ensam på perrongen. Han får hjälp av den stora tigern Zamba. Kumpanernas resa hemåt blir till ett stort och spännande äventyr, som undersöker vilka saker som är viktiga i livet. Boken övertygar i sin berättelse om fördomar, vänskap och mod, samt vuxenvärldens absurditeter.”

Motiveringen för Silkesapans skratt av Annika Sandelin och Linda Bondestam lyder så här: “I djungeln bor en tapir och en silkesapa som är bästa vänner. En dag blir silkesapan sjuk och dör. Tapiren blir utom sig av sorg. En vacker, trösterik och berörande berättelse om vänskap och förlust. Boken gör det möjligt att samtala om sorg med barn.”

Båda böckerna har utkommit på finska hos Teos.

Övriga nominerade till Arvid Lydecken-priset 2020 är:

Hytönen, Ville: Pikku-Matelin laulu (Enostone kustannus 2019, kuv. Pete Revonkorpi)

Parvela, Timo: Kepler62, Uusi maailma: Kuiskaajien kaupunki (WSOY 2019, kuv. Pasi Pitkänen)

Salmi, Veera: Sorsa Aaltonen ja lentämisen oireet (Otava 2019, kuv. Matti Pikkujämsä)

Finlands Ungdomsförfattare rf delar årligen ut två litteraturpris: Topeliuspriset för en förtjänstfull ungdomsroman och Arvid Lydecken-priset för en förtjänstfull barnbok. Vinnarna avslöjas i januari 2020.