Ny internationell podcast om muminfenomenet

The Moomin Phenomenon (Mumin-fenomenet) är en podcast som tar lyssnarna runt världen på ett underhållande ljudäventyr om allt som rör Mumin. Berättare i podcasten är Lily Collins och Jennifer Saunders och du hittar den där du lyssnar på poddar, ta fram dina hörlurar och dyk in! 

Varför vill fans tatuera sina kroppar med muminfigurer eller betala tusentals euro för en Muminmugg? Podcasten Moomin Phenomenon tar dig från London till Japan via den finska skärgården och träffar människor som inspirerats av Tove Janssons skapelser och hennes modiga livsval.

Podcasten tar dig till mytomspunna muminplatser som det utedass där Tove Jansson ritade den första Mumintrollet, hennes privata ateljé och andra hemliga muminplatser som allmänheten vanligtvis inte får besöka.

De två första avsnitten i serien publiceras den 1 mars 2023 och resten följer en gång i veckan på onsdagar.

Du hittar Mumin-podcasten The Moomin Phenomenon där du lyssnar på poddar:

Spotify     Apple Music       Google Podcasts      

… Och på många andra podcastplattformar, sök bara på “The Moomin Phenomenon Podcast” i din podcast-app!

Lilly Collins.

Lily Collins återvänder till muminberättelserna om och om igen

“Jag är glad över att få dela Mumin med nya vuxna och barn så att de kan inspireras av de här älskvärda trollen på samma sätt som jag”, säger Lily Collins, skådespelerska och producent som är känd för sin roll i “Emily i Paris”.

“Jag upptäckte historierna och de magiska illustrationerna när jag växte upp på den engelska landsbygden. Toves författarskap kan lära oss så mycket om jämlikhet, respekt för naturen och hur man kan bryta sig ur sin bekvämlighetszon på jakt efter ett äventyr.”

“Som vuxen försöker jag ta med alla dessa teman i min vardag och återvänder till muminberättelserna om och om igen. Min man och jag har till och med startat en egen Tove Jansson-samling med konstverk och personliga brev som vi värdesätter djupt och kommer att föra vidare till kommande generationer.”

Jennifer Saunders.

Jennifer Saunders blev förälskad i mumintrollen som vuxen

“Min beundran för Tove Jansson är enorm, men genom den här podcasten har jag blivit medveten om att jag inte är ensam – hon dyrkas verkligen över hela världen, och det med rätta”, säger podcastens värd, skådespelerskan Jennifer Saunders.

Saunders är allmänt känd för sin roll som Edina Monsoon i tv-serien Absolutely Fabulous, och Muminfans kanske känner igen hennes röst från rollen som Mymlan i animationsserien Mumindalen som hade premiär 2019.

“De oinvigda ser ibland muminberättelserna som något för barn – och de är naturligtvis underbara barnböcker – men blev jag förälskad i filosofin och charmen när jag hittade dem som vuxen “, fortsätter Saunders.

I podcasten medverkar också skådespelaren Samuel West, författaren Philip Ardagh och många fler som delar med sig av personliga muminminnen och hur Tove Jansson och hennes livsfilosofi har inspirerat dem.

Lyssna på Mumin-podcasten The Moomin Phenomenon här eller på din favorit-podcastplattform

Spotify     Apple Music       Google Podcasts    

Lily Collins Guide to the Moomins (Lily Collins guide till Mumin)

I det här specialavsnittet presenterar skådespelerskan och producenten Lily Collins både podcasten och mumintrollen.

Du får höra hur Lily Collins upptäckte mumintrollen, vilken karaktär hon identifierar sig med – men också om den speciella muminkoppling hon delar med sin man.

EPISOD I – Allt handlar om fansen

Varför älskar eller identifierar sig människor med mumintrollen? En hel subkultur har byggts upp kring Tove Janssons unika och nyfikna varelser och karaktärer från Mumindalen. I det här första avsnittet tas lyssnarna med på en resa som börjar i norra Sverige vid en tatueringsstudio där ett fan är redo att tatuera Muminmamman – och lyssnarna får följa med.

Nästa avsnitt publiceras om en vecka, 8.3.

Resan fortsätter till en japansk Mumin-temapark och en ö i Finland där Tove Jansson målade den allra första mumintrollet på väggen på ett utedass. I London fastnade skådespelaren Samuel West omedelbart när han som barn köpte sina första muminböcker. Du får också höra ett Mumin-fan vars barndom blev mycket ljusare tack vare muminberättelserna och andra muminfans runt om i världen.

Podcasten är gjord av produktionsbolaget Thrid Ear Productions.

1 x Scelerisque ullamcorper pretium condimentum montes justo risus lagd i varukorgen.
Fortsätt handla Till kassan