Ny svensk podd analyserar relationer via Mumin

Denna vår har en ny svensk podd med fokus på Mumin och Tove Jansson lanserats – vi tog ett snack med programvärdarna.

Podden heter Milles & Marcus muminpodd och värdar är författaren och litteraturkritikern Ulrika Milles och forskaren och barnläkaren Claude Marcus, som möttes i ett stort engagemang kring muminvärlden. Vi på Förlaget är alltid nyfikna när någon djupdyker i muminböckerna och hörde av oss till poddmakarna med några frågor.  

1. En podd om Mumin och Tove Jansson, hur, vad, varför?

Riskerar böckerna om Mumin att hamna i bakvatten bland alla muggar, handdukar och figurer? Att många som älskar prylarna inte har någon närmare relation till muminvärlden är synd. Det finns så många sidor av Mumins universum som vi tycker förtjänar att lyftas fram; det finns ju flera muminpoddar och massor som skrivits och forskats om muminvärlden. 

Men vi vill koncentrera oss på Tove Janssons filosofi kring relationer. Vänskap, kärlek, konfliktlösning är områden där hon har en alldeles egen spännande ansats som vi vill fördjupa oss i. 

Tove Janssons muminvärld handlar om att leva med andra i ensamhet och gemenskap. För alla tider, alla känslor och alla åldrar. För ”vad är en vuxen? Ett barn uppblåst av ålder” som Simone de Beauvoir sa. 

Ju mer vi har hållit på desto mer inser vi också att alla har en unik egen relation till muminvärlden. Vi vill diskutera och dela dem med andra. Vi har gästande muminologer från olika håll med i samtalen: psykologer, filosofer, sociologer, författare, konstnärer – människor som både kan bidra med kunskap om relationer, och på olika sätt haft glädje av Tove Janssons verk.

Det handlar om Mumindalen som tröst och utmaning för den som söker sin väg i en orolig värld. Om hur man skulle kunna leva, för det är ju ett credo hos Tove Jansson – att allt skulle kunna vara på ett helt annorlunda sätt. Om det viktiga som integritet och gränser i mänskliga relationer. Om skuld och plikt, kärlek och frihet. Om små djur, stor längtan, panikungar och mammamonster, misantropi och melankoli och livets stora avsked – och alla festerna!

2. Vem är ni som poddar och vad är er personliga ingång till temat?

En författare och litteraturkritiker (Ulrika Milles) och en forskare och barnläkare (Claude Marcus) som möttes i ett stort engagemang i muminvärlden. För min del, säger Claude, är intresset för muminvärlden livslångt men jag har levt hela livet utan att ha en aning om att det finns så många som delar intresset. Jag har också på många sätt burit med mig muminvärldens grundfilosofi kring relationer både i mitt kliniska arbete och privat. 

Ulrika har blandade känslor inför att prata om sin husgud, det är som att blotta illusionen som många Jansson-läsare har av att känna sig ensam, lite utvald. Ingen kan som Tove Jansson ge läsaren förtroendet att äga något dyrbart.

”Ibland känner jag att hennes verk är som en kontaktannons: eftersom man alltid upptäcker något nytt när man läser henne finns alltid något att diskutera och försöka förstå när man träffar en annan Jansson-läsare. Och så länge man inte är överens får man stanna kvar i muminvärldens gåtor och nattliga skogar. 

3. Vilken är era personliga favoriter när det kommer till Toves böcker, och varför?

Claude: Det är en svår fråga. Ofta känner jag att det jag just läst om är bäst. Jag känner på ungefär samma sätt som jag gör inför Beatles. Beatles har gett ut ungefär lika många album som det finns muminböcker och det är en påtaglig utveckling till ökande komplexitet i både Beatles album och muminböckerna och vad jag tycker mest om beror på stämningsläget. Får jag välja två är det nog Vem ska trösta Knyttet , en bilderbok med många sanningar för både barn och vuxna,  och Trollvinter en helt underbar, väl komponerad bok om förändring, utveckling – och relationer. 

Ulrika: Sent i november – för att den var så skrämmande första gången och lärde mig mycket om att ta avsked och att uppfinna nya sätt att förstå livet – det är väl Tove Janssons paradgren? Och de senare novellerna, till exempel Brev till en idol och Ekorren (båda i Lyssnerskan). Små miniatyrer om befriande ensamhet och isande gemenskap, om att stå ut med sig själv.

4. Var kan man lyssna på podden?

Spotify, apple podcasts och andra plattformar där podcasts finns.

1 x Scelerisque ullamcorper pretium condimentum montes justo risus lagd i varukorgen.
Fortsätt handla Till kassan