Om du möter en björn nominerad till NR:s barn- och ungdomslitteraturpris 2022

Bilderboken Om du möter en björn av Malin Kivelä, Martin Glaz Serup och Linda Bondestam är nominerad som Finlands kandidat till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris 2022!

Juryns motivering lyder:

En figur utrustad med ryggsäck, tält och svampkorg beger sig ut på skogsvandring för att njuta av naturnära upplevelser. Bärplockning och dopp i en iskall bäck finns på kartan, men tänk om det kommer en björn! Hur går det då?

Den frågan ställer Malin Kivelä, Martin Glaz Serup och Linda Bondestam sina läsare i bilderboken Om du möter
en björn. Frågan är realistisk. I skogen finns vilda djur som också en stadsbo på visit måste förhålla sig till. Inspirerad av en faktabroschyr om riktiga björnmöten, inleds boken med nyktert handfasta råd, som “spring inte, för björnen springer snabbare än du”. Men snart tvärvänder berättargreppet till att frejdigt fabulera kring vad du kan bättre än björnen, eller varför det kan vara bra att ha med sig en pekplatta.

Om du möter en björn är ett imponerande helgjutet, samnordiskt bilderbokssamarbete där små nyanser i texten skickligt utnyttjas och helheten knyts samman av ett variationsrikt bildberättande. Bilderboksmakarna leker uppsluppet med läsarnas förväntningar och bjuder in till ett raggresande äventyr där bokens björn får glänsa i huvudrollen. Registret är brett: från beskedlig lurvig nallekompis, via rasande monster som fyller hela uppslaget, till att vara ett djur tämligen ointresserat av oss människor.

I de nordiska länderna värderas ett naturnära liv högt. Men hur vilt får det riktigt bli för oss bekväma stadsbor?

Kivelä, Glaz Serup och Bondestams fräscht uppnosiga bilderbok för alla åldrar framkallar med sitt parodiskt pedagogiska grepp och sin skarpa blick på samtiden, både rysningar och skratt. I de nordiska länderna värderas ett naturnära liv högt. Men hur vilt får det riktigt bli för oss bekväma stadsbor? Bilderboksmakarna torpederar också den seglivade myten om att barnlitteraturen alltid ska lära sina läsare något. Räcker det inte med humor och dramatik?

Vinnaren offentliggörs i Helsingfors den 1 november.

Malin Kivelä (f. 1977) är prisbelönt finlandssvensk författare, dramatiker och journalist som skriver både för vuxna och barn. Tidigare samarbeten med Linda Bondestam inkluderar exempelvis bilderboken Bröderna Pixon och TV:ns hemtrevliga sken (2013) som också dramatiserats för scen.

Martin Glaz Serup (f. 1978) är prisbelönt dansk poet, barnboksförfattare, redaktör och kritiker. Han har bland annat gett ur bilderböckerna Huset på havets bund (2018) i samarbete med Lars Vegas Nielsen och Historien om Daniil Kharms (2017) med Mette Marcussen.

Linda Bondestam (f. 1977) är prisbelönt finlandssvensk bilderbokskonstnär och illustratör med ett 40-tal böcker bakom sig. År 2017 utsågs Ulf Stark och Linda Bondestams Djur som ingen sett utom vi (2016) till vinnare av Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris.

Se alla kandidater här!

Om du möter en björn var även nominerad till Augustpriset och Finlandiapriset 2021 samt Runeberg Junior 2022.

Pressröster om boken:

Väl värd sin Augustnominering, och också ett sällsynt bra samarbete även över nationsgränserna.

DAGENS NYHETER

Det är nåt med tonen, den småleende, och samtidigt varnande. Som att sitta på ljugarbänken. Istället för skolbänken.

EXPRESSEN

Den här bilderboken är fyndig och fantastisk och liknar inget annat i sin på ytan lättsamma, men i grunden mångfasetterade och naturfilosofiska diskussion.

GÖTEBORGSPOSTEN

1 x Scelerisque ullamcorper pretium condimentum montes justo risus lagd i varukorgen.
Fortsätt handla Till kassan