Proffsläsarnas bästa böcker

Vilka böcker rekommenderar tre storläsare som jobbar med litteratur? Hur ser deras läsrutiner ut och vad har format dem som läsare? Det får du höra i veckans podd.

“Det var något i Malin Kiveläs Hjärtat som resonerade på djupet i mig”, säger Vivan Nygård-Fagerudd.

“Jag kände en tacksamhet över att någon berättade en berättelse som har en sådan klangbotten i mig. Nästan så att jag först rekommenderade den och sedan sa ‘Nämen läs den inte, ifall ni inte tycker om den så vill jag inte höra det’. För den gick jättedjupt.”

Vivan Nygård-Fagerudd är ordförande för Svenska Folkskolans Vänner och har en bakgrund som operasångerska. Hon jobbar också som journalist och moderator och har i det arbetet ofta intervjuat författare om deras skrivande och läsande. Men den här gången är det hon som svarar på frågor om sitt läsande i veckans Förlaget-podd, en diskussion inspelad på Litteratur och Retur i Vasa.

Nygård-Fagerudd diskuterar böcker som varit viktiga för henne som läsare tillsammans med sin man, skådespelaren Johan Fagerudd och journalisten och programvärden Pekka Heino. Det blir ett samtal om formativa barndomsupplevelser, litteratur som bränsle för diskussioner i långvariga äktenskap och läsrutiner.

Samtalet leds av Susanne Skata.