Quynh Trans roman Skugga och svalka nominerad till flera debutantpris

Quynh Trans hyllade roman Skugga och svalka har nominerats till både Borås Tidnings Debutantpris och Författarförbundets Katapultpris.

”För en innovativ roman som uppfinner livets drömska lätthet i det svåra”, lyder juryns motivering.

Quynh Tran kommer från Jakobstad men bor sedan länge i Malmö, där han just nu arbetar deltid som psykolog. Hans roman Skugga och svalka utspelar sig i hemstaden Jakobstad i slutet av 1990-talet:

– Bokens jagberättare är en lillebror, som lever tillsammans med sin mamma och storebror. Tematiskt handlar boken bland annat om hur det är att vara lillebror, men den handlar också mycket om bilder på flera olika plan, säger han till Borås Tidning.

Vad tänkte du när du blev nominerad till Debutantpriset?

– Det känns väldigt härligt och fint. Jag kände till priset och visste att det kunde hända, men det var förstås inget man vågade gå runt och räkna med, säger han.

Prisutdelningen sker torsdagen 10 mars 2022.

Quynh Tran har inte bara nominerats till Debutantpriset, han är även en av de nominerade till Katapultpriset, Författarförbundets pris för bästa skönlitterära debut. Vinnaren där tillkännages på Littfest i Umeå den 19 mars. Boken är också nominerad till Runebergspriset som delas ut den 5 februari i Borgå.

Skugga och svalka belönades i höstas även med Svenska Yles litteraturpris. Den är utgiven på svenska i Finland hos Förlaget, i Sverige hos Norstedts och på finska hos Teos. Den finns även ute som ljudbok, inläst av Mattias Björkas:

1 x Scelerisque ullamcorper pretium condimentum montes justo risus lagd i varukorgen.
Fortsätt handla Till kassan