Skugga och svalka vinner Svenska Yles litteraturpris 2021

Quynh Tran tilldelas Svenska Yles litteraturpris 2021 för sin debutroman Skugga och svalka. Årets vinnare utsågs av forskaren och sociologen Jasmine Kelekay.

Prismotiveringen lyder:

Skugga och svalka är en fångande uppväxtberättelse om att försöka förstå sig själv, sin omvärld och människorna i sin närvaro. Även om det är familjemedlemmarna – mamman och brodern – som står i berättelsens centrum, så blir det anonyma berättarjaget snabbt romanens drivkraft. Med ett sensitivt, frammanande och ofta poetiskt språk växer berättelsen fram genom korta kapitel i form av tablåer eller scener som ger läsaren små men levande glimtar in i berättarens värld. Utan att företräda en minoritetsupplevelse eller ett invandrarperspektiv framkallar Trans omsorgsfulla skildring av familjens liv i deras nya österbottniska hemstad ändå frågor om identitet och tillhörighet. Romanen leker med idéer om skugga och ljus – berättelsen hoppar fram och tillbaka i tid och rum, mellan verklighet och fantasi, mellan det som är uppenbart och det som är ogripbart – och speglar på det sättet också världen så som den ofta ser ut från ett barns perspektiv. Genom att tvinga läsaren att läsa mellan raderna och utforska skuggorna förvandlar Tran en berättelse med en till synes enkel premiss till en skildring med många nyanser och lager.

Skugga och svalka är Quynh Trans debut; en roman om kärlek, besatthet och vad det innebär att vara familj.

Quynh Tran är född 1989, uppvuxen i Jakobstad och numera bosatt i Malmö. Han är utbildad på Biskops Arnös författarskola och jobbar som psykolog.

Boken utkommer i Finland på svenska hos Förlaget och på finska hos Teos.  I Sverige ger Norstedts ut Skugga och svalka.

Svenska Yles Litteraturpris delas i år ut för tjugonde gången. Det är sjätte gången på raken som Förlagets författare tar hem priset. Tidigare vinnare är Ann-Luise Bertell för Vänd om min längtan (2016), Adrian Perera för White Monkey (2017), Sara Ehnholm Hielm för Och hjärtat det var mitt (2018), Malin Kivelä för Hjärtat (2019) och Kjell Westö för Tritonus (2020).

 

1 x Scelerisque ullamcorper pretium condimentum montes justo risus lagd i varukorgen.
Fortsätt handla Till kassan