Saga Sarkola: “Lilla My är på de godas sida”

"Hon är hela tiden på de godas sida fast hon har en litet fräck humor" – så sammanfattar Saga Sarkola Lilla My, som hon lånat sin röst åt i animationsserien Mumindalen. I vår video berättar Sarkola om hur hon hittade sin inre Lilla My bakom Snorkfröken, och så får du ett boktips med en hjärtskärande huvudkaraktär och mycket värme.

Saga Sarkola var själv osäker på hur hon skulle klara av att göra den karaktärsstarka, peppriga Lilla My, men när hon väl prövade hittade hon helt nya röstresurser.

“Jag hade själv tänkt att Lilla My är någon jag ser upp till och skulle vilja få kraft från. Men själv känner jag mig mera som Snorkfröken. Hon är inte så stark i karaktären, eller stark på sätt och vis, men litet på sidan. Jag hade inte tänkt att jag skulle kunna göra Lilla My. Men sen när jag gjorde henne så kunde jag plötsligt skratta högt – rösten fick helt nya dimensioner som var jätteroliga att öva på.”

Saga Sarkola har känt av att det inte är vilken som helst roll hon gör – Lilla My är en karaktär som många älskar och har starka åsikter kring.

“Lilla My är en legendarisk karaktär. I min egen barndom har jag sett upp till Elina Salo och Lilli Sukula-Lindblom som gjorde dem på finska och svenska. Så klart fanns de där, inte som en tyngd, men en kraft man kunde spegla emot”, säger hon.

Sarkola ville göra sin Lilla My stark och litet för högljudd för normala situationer, kryddat med den heshet som många förknippar med henne.

“Och dynamiken, att gå från något intensivt och litet till ett skratt som bara fyller hela henne… Hon är en karaktär som bara hoppar omkring!”

När Saga Sarkola omges berätta vilken som är hennes favoritmuminbok faller valet på en bok som hon har en lång relation till.

“Vem ska trösta knyttet? är oerhört sorglig, knyttets ensamhet var helt hjärtskärande för mig som liten, men det fanns också en stor värme i historien. Den var väldigt viktig för mig i min barndom”, säger Sarkola.