Själarnas ö blir teater!

Föreställningen Själarnas ö baserar sig på Johanna Holmströms succéroman med samma namn. Boken och pjäsen skildrar kvinnoöden på Själö hospital.

Romanen är i sin tur inspirerad av Jutta Ahlbeck-Rehns avhandling om verkligheten på Själö hospital. För regi och bearbetning av texten står Mikaela Hasán.

Berättelsen utspelar sig på mentalsjukhuset på Själö i den åboländska skärgården dit kvinnor i olika åldrar och med olika bakgrund och diagnoser skickas – men få av dem någonsin lämnar. Vardagen på hospitalet präglas av längtan och sorg men också av samhörighet, vänskap och livsvilja.

”En liten ö ute i det yttersta havsbandet. Vinden drar över den med ovarsam hand, försöker fånga den och kasta den längre ut till havs, men den ligger där den ligger, där den alltid har legat…”

Pjäsen får sin urpremiär lördagen den 10.9.2022 på Svenska Teatern i Helsingfors. På scenen står åtta namnstarka skådespelare: Ylva Ekblad, Sonia Haga, Sophia Heikkilä, Minttu Mustakallio, Kira-Emmi Pohtokari, Saga Sarkola, Mitja Sirén och Johanna af Schultén. Läs mer och köp biljetter här!

Boken av Johanna Holmström finns ute nu som pocket samt e- och ljudbok, inläst av skådespelaren Malou Zilliacus. Den är en stor roman om moderskap, det onda och det frälsande och det helt vanliga. Om priset som tre kvinnor betalar för sin svaghet, längtan, kärlek, sorg och vänskap.

”De olyckliga själarna sjunger högt av hela hjärtat. När sången ljuder som starkast är det som om alla rösterna smälts samman till en enda röst.” 

1 x Scelerisque ullamcorper pretium condimentum montes justo risus lagd i varukorgen.
Fortsätt handla Till kassan