Forlaget-Ugglor-1440x640

Släpp böckerna loss, det är vår!

Att börja ett nytt jobb brukar vara förknippat med känslor av nervositet och osäkerhet. Att börja en ny bransch eller starta nytt företag innebär i sin tur nya relationer, ambitioner och spekulationer. Att grunda ett nytt förlag kan i det närmaste liknas vid att åka bergochdalbana – läsande. Fantastiska toppar, prövande dalar och så fokuserade (men pirriga) sträckor däremellan.

För ett år sedan fanns Förlaget fortfarande främst som en idé, en tanke om ett alternativ, ett andningshål i en finlandssvensk kulturvärld där det ibland kändes svårt att hitta frisk luft. Själv började jag ett nytt jobb i april. Hösten 2016 har varit både mitt och Förlagets eldprov. Nya uppgifter, intensiva möten med författare och bokhandlare men framförallt läsare – stora och små, frågvisa, ivriga och kritiska.

Nu finns Förlaget, på riktigt. Och ju fler läsare jag träffar desto mer övertygad blir jag om böckernas nödvändighet i våra liv. I vår tänker jag därför bädda ner mig i sängen tillsammans med Birgitta Ulfsson, en av Nordens mest egensinniga och underbara skådespelare. Hennes personliga samtalsbok, nertecknad av Stig Hansén, är sällsynt välfylld av drömmar, teater, kulturmän- och kvinnor. Av mod och liv helt enkelt.

Att grunda ett nytt förlag kan i det närmaste liknas vid att åka bergochdalbana – läsande.

Fascinerad är jag även över Lars Eric Krogius som skrev och skrev det som ingen i Svenskfinland dittills vågat: ett snuskigt, erotiskt mästerverk. Efter över ett halvt sekel i garderoben ger Förlaget i vår ut Penthesilea – en roman full av erotik, tortyr och andra oanständigheter.

Historia finns det gott om även i Ann-Luise Bertells Vänd om min längtan, en underbart liten stor Amerikaroman om österbottningar som för hundra år sedan seglade över världshaven för att hitta hem. Boken gavs först ut på det österbottniska förlaget Marginal och får nu uppbackning av Förlaget som hjälper till att föra boken vidare, inte minst till Sverige. Nämnas kan även Hannah Lutz roman Vildsvin, en fantastisk berättelse om ensamhet och flockbeteende på en liten ort i Småland. Eftersom Hannah i dag bor i Danmark var det naturligt att Vildsvin först skulle komma ut på danska, vilket blev verklighet redan i höstas. I vår ges boken ut av Bonniers i Sverige och av Förlaget i Finland.

Lars Eric Krogius som skrev och skrev det som ingen i Svenskfinland dittills vågat.

Samarbete är livsviktigt för att böckerna ska hitta vägar ut i världen. Ett konkret exempel på det är journalisterna Laura och Saska Saarikoskis kritiska bok Trump och vredens Amerika som Fredrik Lång och Joel Backström översatte från finska på rekordtid inför det amerikanska presidentvalet i höstas. I och med valresultatet blev textens angelägna ambition att ta reda på vem Trump egentligen är kusligt aktuell.

2017 är även året då Finland fyller 100 år. Något Jörn Donner firar med en ny bok om Finland, sådant han ser landet idag. Men vad ska vi egentligen känna inför vår jubilerande nation, som författaren själv väljer att likna vid en liten fågel, en mask eller en fluga i världens stormar. Är Finland ett bortglömt paradis eller en plats man helst ska lämna? Jörn längtar bort, medan Donner längtar tillbaka.

 

1 x Scelerisque ullamcorper pretium condimentum montes justo risus lagd i varukorgen.
Fortsätt handla Till kassan