Tatjana Brandt prisas av Samfundet De Nio

Förlagets författare Tatjana Brandt tilldelas Samfundet De Nios vinterpris på 100 000 kronor.

I sin senaste essäsamling Läsa tankar följer Tatjana Brandt fyra legendariska författarskap med en intelligens och en uppmärksamhet av ett sällsynt slag. Fantastiska historier om George Eliots (pseudonym för Marian Evans) nyblivna make som hoppade ner i en kanal i Venedig för att undgå sin bröllopsnatt och Fjodor Dostojevskijs spelskulder leder vidare till existentiella frågor som berör oss alla. Hur ska man leva sina tankar? Hur öppna sig mot en annan tid och andra människor? Vad lär man sig om att leva av att läsa?

Boken har hyllats av kritikerna: Vi Läser kallade den för “en härligt inspirerande bok om skrivande och läsande” och Svenska Dagbladets kritiker skrev att texten får hens “uppmärksamhet att stundtals formligen spraka”. BTJ i sin tur skrev att “boken är ett måste för alla som brinner för läsandet, litteratur och som älskar att dyka ner i de författarskap som ligger bakom några av västvärldens mest hyllade litterära verk.”

Samfundet De Nio är en litterär akademi, instiftad 1913 efter en stor  testamentarisk donation av Lotten von Kræmer. Dess uppgift är främst att  främja svensk skönlitteratur genom prisbelöningar.

Samfundet består för närvarande av följande ledamöter: Nina Burton, Jonas Ellerström, Madeleine Gustafsson, Gunnar Harding, Niklas  Rådström, Sara Stridsberg, Johan Svedjedal och Anna Williams (ordförande).

1 x Scelerisque ullamcorper pretium condimentum montes justo risus lagd i varukorgen.
Fortsätt handla Till kassan