Hur ska man leva sina tankar? Hur öppna sig mot en annan tid och andra människor? Vad lär man sig om att leva av att läsa?

Läsa tankar – Essäer om geniala böcker och osannolika liv

  • Pappersbok
30.40

Finns i lager

Information

  • ISBN: 9789523333710
  • Utgivningsår: 20210315
  • Titel: Läsa tankar - Essäer om geniala böcker och osannolika liv
  • Språk: Svenska
  • Sidantal: 190
  • Format: Danskt band
  • Omslag: Sanna Mander

I Läsa tankar följer Tatjana Brandt fyra legendariska författarskap med en intelligens och en uppmärksamhet av ett sällsynt slag. Fantastiska historier om George Eliots (pseudonym för Marian Evans) nyblivna make som hoppade ner i en kanal i Venedig för att undgå sin bröllopsnatt och Fjodor Dostojevskijs spelskulder leder vidare till existentiella frågor som berör oss alla. Hur ska man leva sina tankar? Hur öppna sig mot en annan tid och andra människor? Vad lär man sig om att leva av att läsa?

Ann Radcliffe skrev romaner om känslighetens möjligheter och sublim skräck som förebådar psykoanalysens symbolspråk. Dostojevskij släpper sina överdrivna älskare och förtappade brottslingar fria, han låter dem tala med en intensitet och hetta som få andra författare kommer i närheten av. Marian Evans skrev alla sina böcker under pseudonymen George Eliot. Hennes romaner har en dragning mot det uppbyggliga och lätt nostalgiska men varken hon eller hennes romangestalter klarar riktigt av att slå sig tillrätta i förflutenhetens stilla frid. En liknande konflikt mellan ordning och uppror flammar upp i Ursula K. Le Guins romansvit om trollkarlen från Övärlden.

Ett övergripande tema är slitningen mellan strukturer, normer, traditioner å ena sidan och subversiv frihet, kreativitet och unika personliga relationer å den andra. Hur utövar man sin frihet och tar tillvara det som är personligt och unikt när samhällets kvarnhjul mal på och grupptryckets krav på likriktning bränner sig in i själen?

En härligt inspirerande bok om skrivande och läsande!

VI LÄSER

Får min uppmärksamhet att stundtals formligen spraka.

SVENSKA DAGBLADET

Trevar vid gränsen till något storslaget. Essäsamlingen gestaltar en till synes omöjlig strävan att frigöra sig från en samtid som beskrivs som frustrerande och begränsande.

SVENSKA YLE

På kort tid har den finlandssvenska kritikern etablerat sig som en av de med mest tonträff i sina essäer.

BLOGGEN BERNUR

Det finns mycket att ta fasta på i Brandts bok, flera tankeväckande provokationer i ordets positiva bemärkelse.

HUFVUDSTADSBLADET

Tatjana Brandt behandlar författare som människor i sina essäer – med ömhet och humor.

VÄSTRA NYLAND

Brandt har just i essäistiken hittat nyckeln till det myckna och ständigt givande läsandet som många av oss som arbetar med text förgäves längtar (tillbaka) till.

NY TID

För alla som brinner för läsandet, litteratur och som älskar att dyka ner i de författarskap som ligger bakom några av västvärldens mest hyllade litterära verk, är denna bok ett måste!

BTJ