TOVE har setts av 100 000: “Oscarsnominering nästa”

Filmen TOVE har lyckats spräcka gränsen på 100 000 tittare på under fyra veckor i Finland och är redan nu den mest sedda finlandssvenska filmen någonsin. Filmen har fått ett fantastiskt mottagande av recensenter och besökare och intresset är även stort i utlandet: TOVE har redan sålts till fler än 30 länder, bl.a. Ryssland, Sydkorea och Japan.

TOVE hade premiär den 2 oktober på 120 biografer över hela landet och den var den mest sedda filmen på biograferna i Finland under sitt öppningsveckoslut. Efter mindre än fyra veckor på biograferna har TOVE nu setts av 100 692 besökare. Det är ett utmärkt resultat, inte minst med tanke på att biosalongerna för tillfället fylls endast till hälften för att säkerhetsavstånden ska kunna upprätthållas.

”Jag är glad och stolt över att TOVE har spelat en roll i att publiken har hittat tillbaka till biograferna. Mottagandet har varit varmt och entusiastiskt och vittnar om att vi behöver dessa delade upplevelser. Hurra för den inhemska filmen!”, utropar regissören Zaida Bergroth.

Alma Pöysti gör i TOVE sin första huvudroll i en långfilm: ”Jag är från djupet av mitt hjärta glad och rörd över det enastående mottagandet. Många har tagit kontakt för att berätta att filmen ”berörde och slog an en sträng” och att de fick lust att hippa och dansa när de sett den! Jag skulle inte kunna vara gladare över filmkonstens kraft denna höst”, säger Pöysti.

Rekordstort intresse också utomlands

I Finland har filmen fått ett enastående bemötande såväl av publiken som medierna. Till exempel Helsingin Sanomat beskrev filmen i följande ordalag: “En biografisk film värdig Tove Jansson. Filmen i regi av Zaida Bergroth och med manus av Eeva Putro är inte stel utan känns och ser ut som sin huvudperson.”

TOVE har väckt intresse i filmbranschen över hela världen. Filmen har hittills sålts till över 30 länder, bl.a. till Ryssland, Sydkorea, Japan, de baltiska länderna och de nordiska länderna.

Nu är nästa steg förhoppningsvis att filmen får representera Finland inför den internationella Oscarsakademin, uppger producent Andrea Reuter för Moomin.com. Akademin utser efter det de officiella Oscarkandidaterna till bästa utländska film bland tävlande från över hundra länder.

“Nu hoppas vi på att Finland väljer Tove som representant att skicka till Oscarsakademin. Om den väljs ut kommer vi att kämpa för att den ska bli nominerad. Det är en lång väg dit, men det gäller att satsa när det finns potential.”

1 x Scelerisque ullamcorper pretium condimentum montes justo risus lagd i varukorgen.
Fortsätt handla Till kassan