Tre orädda röster om moderskap

Inför mors dag publicerar vi tre korta stycken ur Astras färska antologi “Denna framtid är vår!” på temat barn och moderskap.

Ur “Fruktbarhetens förtryck”

av Ida Kronholm

Den första gången jag blev gravid var det som ingenting hade hänt. Jag hade gått ner i vikt, kände mig aktiv och på gång, ung och hälsosam, som att jag styrde över min egen kropp för kanske första gången någonsin. Det var bara det att min mens var två dagar sen, den var aldrig två dagar sen. Märkligt lugn var jag, bara lågintensivt orolig på det där sättet som gör en extra medveten om tiden som går. För fyra månader sen demonstrerade vi mot Polens inskränkningar av aborträtten, stod och skrek på Senatstorget och lyssnade på tal och grät stillsamt över den gränslösa orättvisan. Jag hade skrivit ut ett A4-ark med en överkryssad klädgalge på. Nu tänkte jag på celler som delade sig i min livmoder, som en oregelbunden klump som varken ville mig illa eller väl utan som bara bodde där och sa ”var och en med sitt”. Tänkte att det blir lite spännande att göra abort, det blir en bra erfarenhet att ha och bra material att bygga på. Tänkte att det blir helt fruktansvärt.

Ur “Att baby-proofa feminismen”

av Nina Nyman

När mitt barn är sex månader gammalt berättar en vän att hennes arbetskollektiv vill göra sin lokal mera barnvänlig. Lösningen är ett barnrum. Jag blir omotiverat provocerad. De vill skapa nya sätt att organisera sig – och det gör de – men när det kommer till barnen tar fantasin slut och barnen göms som vanligt undan. Om än lite närmare. Eftersom vi är nära vänner och hon ringt mig för att berätta en glad nyhet så blir min brist på entusiasm snabbt ett samtalsämne och hon undrar hur jag skulle gjort för att göra deras utrymme mera barnvänligt. En större wc är det enda jag kommer på att jag skulle önska mig. Så att en vuxen ryms in med barnet och det är lite lättare att byta blöjor. Förutom toaletter är det främst attityder som gör utrymmen barnvänliga.

Ur “Till min dotter, om du finns”

av Ellen Strömberg

Jag pratar inte ofta om dig, men jag tänker på dig jämt. Om du läser det här när du är 30 så är du i samma ålder som jag är nu när jag skriver det. Då har du nog upptäckt att barn är något som blir mer och mer aktuellt. Nästan alla vänner till din pappa och mig, har barn eller kommer att få barn snart. Även dom man inte nånsin trodde skulle få barn får barn. Det är allt vad folk pratar om nu för tiden, sina barn och sina marathon. Det är jättetrendigt att springa marathon just nu, jag hoppas för din skull att det är en övergående trend. Även om jag så klart kommer stå vid mållinjen och ta emot dig varje gång om du blir en sån som springer.

1 x Scelerisque ullamcorper pretium condimentum montes justo risus lagd i varukorgen.
Fortsätt handla Till kassan