Ute nu: Silver som roman och miniatyrserie

Hanna Ylöstalos debutroman Silver utkommer både som bok, miniatyrserie och kortfilm med samma namn. Den visuella helheten är skapad av illustratören och animatören Anna Salmi och musiken är skapad av musikern och producenten Vera Horn.

Fyra flickkvinnor glider mellan den bekymmersfria tillvaron i Corollan på väg på hemmafest, och vuxenlivet där de tvingas ta ansvar för sina handlingar. Huvudpersonen Silver har flyttat bort från byn, till en stad hon inte känner till. Hon borde leva ”det nya livet” men allt känns tomt.

Silver handlar om en 19-åring på gränsen mellan ung och vuxen. Hon slungas ut i en ny stad och får syn på sig själv på ett nytt sätt”, säger Hanna Ylöstalo.

I samband med debutromanen utkommer även en miniatyrserie och kortfilm med samma namn.

Kortfilmen på 90 sekunder publiceras av den digitala tidskriften Zelda Zine. Helheten sänds även som en sexdelad miniatyrserie på Förlagets instagramkonto. Hela filmen kan ses här:

Silver from Zelda Zine on Vimeo.

”Kortfilmen är en fusion av litteratur, film och sociala medier”, säger Hanna Ylöstalo. ”Jag tänker att uppmärksamhetsspannet är kort men att tittarna är snabbare och klokare än någonsin. En kortfilm på 90 sekunder kan beskriva en livsomvälvande händelse.”

Om samarbetet med Anna Salmi och Vera Horn säger Hanna Ylöstalo att det varit roligt. ”Jag försökte berätta så mycket som möjligt om min roman, liksom direkt bjuda in dem i kärnan utan att på nåt vis krångla till det.”

Kortfilmen är en fusion av litteratur, film och sociala medier

För ett par år sedan publicerades en novell med namnet Silver av Posterstories. Novellen i A3 storlek är hopvikbar och försedd med en illustration av Ulla Donner. ”Allting är samma värld. Novellen är skriven ur ett annat perspektiv. Posterstories materialitet och Ullas illustration är definitivt något jag inspirerats av”, säger Hanna Ylöstalo.

Miniatyrserien och kortfilmen är finansierad av Svenska kulturfonden och Förlaget.

Miniatyrserien sänds 14–24 april 2020 på instagramkontot @forlagetm.

Kortfilmen har premiär 24 april 2020 här.