Vem ska få Vanessapriset 2020?

Vanessapriset lyfter fram barn- och ungdomslitteratur på svenska i Finland. I höst delas priset ut för tredje gången. Nominera din kandidat nu!

Vanessapriset på 10 000 euro delas ut för förtjänstfulla insatser att för främja barn- och ungdomslitteratur samt läsförståelse bland barn och ungdomar på svenska i Finland. Priset delas ut under en festlig ceremoni senare i höst.

Nu efterlyser prisnämnden nomineringar. Det kan handla om författare, illustratörer, bibliotekarier, modersmålslärare, dagispersonal eller recensenter som gjort fantastiska insatser för barn- och ungdomslitteraturen. Sista nomineringsdag är den 30 september 2020.

Du kan göra din prisnominering här!

Vanessastiftelsen grundades i april 2016. Syftet är samma som ovan, dvs. att främja barn- och ungdomslitteratur samt läsförståelse bland barn och ungdomar på svenska i Finland.

Det första Vanessapriset någonsin delades ut på Helsingfors bokmässa 2016. Priset tillföll illustratören Linda Bondestam. Det andra Vanessapriset delade ut 2018 och gick då till författaren Annika Sandelin (bilden ovan).