Alma Pöysti gör huvudrollen i spelfilmen om Tove Jansson

När Alma Pöysti fick veta att hon fått huvudrollen som Tove Jansson hoppade hon på cykeln och pedade iväg till gravgården.

“Jag både skrattade och grät på samma gång”, berättar Alma Pöysti om sin reaktion då hon fick veta att hon hade fått huvudrollen som Tove Jansson i filmen TOVE, den första spelfilmen någonsin om multikonstnären som bland annat skapade mumintrollen.

“Jag gick till en blombutik och köpte två buketter rosor. Så cyklade jag iväg till gravgården och gav en bukett åt Tove och en åt min farmor. Det kändes rätt att hälsa på dem och hedra dem med en hälsning. Sedan gick jag och köpte champagne!” berättar Pöysti. 

Pöystis farmor, skådespelerskan Birgitta Ulfsson, var god vän med Tove Jansson. De arbetade tillsammans första gången redan år 1949, när Ulfsson spelade Hemulens moster i den första Mumin-pjäsen. Tove Jansson stod för manus, dekor och regi. (Du kan läsa mera om Birgitta Ulfsson i boken Med och mot min vilja som utkom på Förlaget år 2017.)

I Förlagets videointervju berättar Alma Pöysti också om hur det var att träffa Tove Jansson som barn.

Filmen TOVE har premiär i Finland 25 september 2020. Alma Pöysti har gjort många filmroller och är speciellt känd för sitt arbete inom teatern, med roller både på finländska och rikssvenska scener där hon spelat på stadsteatrarna i Stockholm och Göteborg. Hon spelade också Tove Jansson i en pjäs som sattes upp på Svenska Teatern i Helsingfors år 2016. Rollen som Tove Jansson är Pöystis första huvudroll i en långfilm.

”Tove Jansson är en inspirerande, modig och charmerande person. Jag är ivrig att få vara med i den här ambitiösa filmproduktionen och berätta den unika historien om Tove, hennes inre värld och hennes kamp både gällande konsten och kärleken”, säger Alma Pöysti.

Krista Kosonen gör rollen som teaterregissören Vivica Bandler och Shanti Roney gör rollen som Atos Wirtanen.

 

Filmen regisseras av Zaida Bergroth, som gör sin femte långfilm. Hon menar att Pöysti har alla de rätta egenskaperna för rollen som Tove Jansson.

”När jag letade efter en skådespelare för rollen som Tove sökte jag någon som skulle ha den rätta, tove-mässiga energin, och som det skulle verka trovärdigt att kunde ha skapat något så förunderligt och fantasifullt som mumin. Alma Pöystis Tove förenar på ett underbart sätt intellekt och melankoli, humor och flirt. Jag är otroligt glad att få presentera en så här fin skådespelerska för den stora publiken”, säger Bergroth.

TOVE – en närbild av den världskända skådespelerskan

Filmen TOVE utspelar sig i 1940-50-talets grafiska, jazzfyllda Helsingfors. Tove Jansson är vid den här tidpunkten 30-40 år.

”Vi fokuserar på den unga, ambitiösa bildkonstnären, som börjar få erkänsla för mumintrollen mer än för sina målningar. Jag är väldigt intresserad av den här kampen mellan mumin och måleriet. Likaså Toves balansgång mellan smärtsamma kärleksförhållanden – hur kan man bibehålla den integritet och frihet som arbetet kräver, och ändå hålla fast vid den människa man älskar”, säger Zaida Bergroth.

Regissören vill att publiken ska komma så nära den älskade konstnären som möjligt.

”Jag strävar efter att filmen ska vara så oslipad, energisk och intim som möjligt. För mig har den blomsterklädda, av alla älskade Tove Jansson varit så upphöjd, så ouppnåelig på sin höga piedestal, att det här är mitt sätt att ta henne möjligast nära. Vi spelar in på film, vilket jag är särskilt glad över – och vi eftersträvar en vacker film med ett intensivt berättande”.

TOVE görs på Tove Janssons modersmål svenska, och den spelas in i hennes hemstad Helsingfors och på andra platser som var centrala i hennes liv.

Filmen baserar sig på ett manus av Eva Putro, som också gör rollen som Tove Janssons väninna Maya Vanni. Producenter är Helsinki-filmis Andrea Reuter och Aleksi Bardy och den distribueras i Finland av Nordisk Film.

Filmens synopsis

“Helsingfors, 1945. Kriget är slut och färgerna har återvänt för bildkonstnären Tove Jansson. Äntligen kan hon skaffa en egen ateljé och satsa på sin dröm att bli en internationellt framgångsrik målare. Att skaffa barn och familj är uteslutet, det är konsten och friheten som är det viktiga. Frihet är också ledordet i hennes öppna relation med den gifte vänsterintellektuelle politikern Atos Wirtanen. De är överens om att man inte kan äga en annan människa. Dessa höga ideal sätts dock på prov när Tove blir djupt förälskad i teaterregissören Vivica Bandler.

Vid sidan om bildkonsten börjar Tove inspirerad av sitt eget liv skriva berättelserna om mumintrollen. Från en saga Tove berättar för att lugna skräckslagna barn i ett bombskydd under kriget får vi se hur Muminfebern växer över hela världen. Via utgivningen av den första boken, teateruppsättningen av Mumintrollet och kometen på Svenska teatern och kontraktet med Evening News om att rita Muminseriestrippar varje dag, ser vi hur det som inledningsvis innebär en frihet tar över hela Toves tillvaro.

Filmen utspelar sig i Helsingfors, i skärgården och i Paris. Den handlar om att hitta sin egen röst och väg som konstnär, om att fatta svåra beslut och om att inse att man är värd att älskas fullt ut. En historia om en konstnär och kvinna, vars konstnärliga bedrift fortsätter beröra miljontals människor över hela världen än i dag.”

Filmen TOVE har finländsk premiär 25.9.2020

1 x Scelerisque ullamcorper pretium condimentum montes justo risus lagd i varukorgen.
Fortsätt handla Till kassan