Anni Swan-medaljen tillfaller Annika Sandelin

Förlaget gratulerar Annika Sandelin som den 2.9.2021 får ta emot både Längmanska kulturfondens pris och Anni Swan-medaljen för bilderboken ”Silkesapans skratt” som hon gjort tillsammans med illustratören Linda Bondestam. Boken är en trösterik berättelse för barn som mist någon älskad eller grubblar över döden.

IBBY Finland har tilldelat Annika Sandelin Anni Swan-medaljen 2021 för hennes verk Silkesapans skratt. Denna berörande och samtidigt modiga bilderbok gavs ut av Förlaget år 2019. Samma år kom den finska översättningen Silkkiapinan nauru ut på Teos. Översättningen är gjord av Maarit Halmesarka. Silkesapans skratt är illustrerad av Linda Bondestam.

Anni Swan-medaljen är Finlands äldsta barn- och ungdomslitteraturpris och den delas ut vart tredje år alltsedan år 1961. Medaljen är formgiven av Wäinö Aaltonen och helt i silver. Förra gången medaljen gavs till en finlandssvensk var år 1964 då den tillföll Tove Jansson för boken Det osynliga barnet.

Silkesapans skratt handlar om vänskap, förlust och längtan. Tapiren och silkesapan är nära vänner och när silkesapan blir sjuk tar tapiren hand om henne. Men silkesapan dör ändå. I boken behandlas sorg och längtan finstämt och samtidigt trovärdigt, och boken kan ge båda vuxna och barn tröst i sorgen. Det är särskilt lovvärt att berättelsen berör läsare i olika åldrar.

Annika Sandelin är en erfaren barnboksförfattare. Hennes språk är lyriskt och hennes verk är ofta som smycken: helgjutna och vackra. I Silkesapans skratt kommer Sandelins stil till sin rätt. Liksom i andra verk behandlar Sandelin i Silkesapans skratt stora teman med förhållandevis få, men väl valda ord, skriver IBBY Finland i sitt pressmeddelande.

Fler böcker av Annika Sandelin hittar du nedan.

1 x Scelerisque ullamcorper pretium condimentum montes justo risus lagd i varukorgen.
Fortsätt handla Till kassan