Bilderböckerna om Vesta-Linnéa nu som tv-serie!

Nu finns tv-serien om Vesta-Linnéa och hennes bullriga familj på Yle Arenan. Hos oss hittar du bilderböckerna av Tove Appelgren och Salla Savolainen som serien bygger på!

Serien kommer att visas på finsk tv under våren men kan ses redan nu via Yle Arenan. Vesta-Linnéa och monstermamman är den första boken i serien. Den utkom 2001 och sedan dess har det blivit sammanlagt sex böcker.

– Att skriva en bokserie är att skriva en värld och Vesta-Linnéaböckerna är för mig en sorts parallell tillvaro med en egen inre logik som jag nyfiket fortsätter att utforska, ofta nästan pinsamt mycket via mitt eget liv… Det svåraste och det som tar allra längst med att skriva en Vesta-Linnéabok (eller pjäs), är att hitta en tillräckligt bra idé. Bra idéer kan vara svåra att känna igen och något man tyckte verkade lovande och har jobbat med rätt länge kan visa sig vara en trist återvändsgränd. Men en bra idé känner man alltid till slut igen för att den leder nya bra idéer, säger författaren Tove Appelgren.

Vesta-Linnéaböckerna är för mig en sorts parallell tillvaro med en egen inre logik

Eftersom Appelgren är teaterregissör och dramatiker känns det naturligt för henne att den text hon skriver inte är det slutgiltiga konstverket, utan grunden och utgångspunkten.

– När det gäller bilderböckerna är Salla Savolainens illustrationer det som tillsammans med berättelsen skapar Vesta-Linnéas universum på samma sätt som skådespelarna och det konstnärliga teamet på en teater gör föreställningen. Vesta-Linnéa har nu via Annina Enckells manus tagit ytterligare ett skutt till ett helt nytt format och blivit en tv-serie, det känns fantastiskt roligt! Undrar vad som händer till näst?, säger hon.

Tv-rättigheterna såldes till Långbacka films 2019 och inspelningen skedde sommaren 2021. Mats Långbacka fungerar som producent för serien.

– Jag hade en väldigt klar bild kring hur serien skulle göras. Jag gjorde det första treatmentutkastet till manuset 2019 som Annina Enckell på ett förtjänstfullt sätt vidareutvecklade. För mig började det här projektet redan julen 2008 då min mamma köpte boken Vesta-Linnéas svartaste tanke och gav den som julklapp till min mellanson Rufus. Redan då tänkte jag att det här borde man göra en tv-serie på. Men livet och konsten är underbar så tillvida att den rätta tiden för ett projekt ofta kommer av sig själv.

År 2018 dök tanken upp på nytt och då läste Långbacka alla Vesta-Linnéa-böckerna.

– På den vägen är vi. Denna serie har varit jätteviktig att göra och jag hoppas innerligt att den når ut och gör att böckerna får nya läsare. Jag dedikerar serien till alla Vesta-Linnéor (jag är mellanbarn själv, men har nog för det mesta tacklat det problemet litet annorlunda än Vestis) och rekommenderar den för alla. Men jag hoppas att böckerna kan ge en självinsikt som kommer fram kanske på samma sätt som denna tv-series födelseprocess. Småningom, säger Långbacka.

Se tv-serien här! 

Böckerna hittar du här:

1 x Scelerisque ullamcorper pretium condimentum montes justo risus lagd i varukorgen.
Fortsätt handla Till kassan