Blod är tunnare än vatten

Finland 2018

27.90

I lager

Berättelsen utspelar sig vid den finskryska gränsen 1918. En judisk man vid namn Alexander har flytt undan bolsjevikerna till sin gamla datja i Finland. Huset visar sig bebott av en ung finska, tillfälligt i området även hon. När Alexander stiger in i villan riktas en pistol mot honom. Den unga kvinnan, Anna, säger sig vara beredd att skjuta.

Blod är tunnare än vatten är en roman om det hårda, otrygga livet i efterdyningarna av finska inbördeskriget 1918. Vit eller röd är skillnaden mellan liv och död.

Boken är också en kärleksberättelse. Anna och Alexander inleder en relation och börjar nysta upp varandras bakgrund. Båda har ett förflutet i Petersburg, en stad präglad av våld, misär, fattigdom, svält och godtycke. Både Annas och Alexanders öden är beroende av den man, kallad Kaptenen, som är kommendant över gränsområdet och innehar den absoluta makten att bestämma över alla och envar.

Sällan har Jörn Donner skrivit lika gastkramande som här. Man läser med nerverna på helspänn – och blir ändå överrumplad.

Utkommer på finska hos Otava.

Utkommer i Sverige hos Bonniers.

 

Allt i Jörn Donners bok handlar om den tid vi lever i.

SVENSKA DAGBLADET

Jörn Donner får den historiska romanen att tala till vår tid.

DAGENS NYHETER

En viktig påminnelse om människans brutalitet.

EXPRESSEN

Ett välkommet bidrag till den finlandssvenska skönlitteraturen om inbördeskrigets fasor.
ARBETARBLADET

Sällan har Jörn Donner skrivit lika gastkramande som här. Man läser med nerverna på helspänn – och blir ändå överrumplad.

Jörn Donner

Författare

ISBN 9789523331013
Utgivningsår 2018
Titel Blod är tunnare än vatten
Språk Svenska
Sidantal 300
Format Inbunden
OmslagAnders Carpelan