En unik inblick i det förmögna Svenskfinlands skuggsidor, skriven av en ung insider.

De omättliga. En midsommarnattsdröm

Information

  • ISBN: 9789523335486
  • Utgivningsår: 20230601
  • Titel: De omättliga. En midsommarnattsdröm
  • Språk: Svenska
  • Sidantal: 400
  • Format: Danskt band
  • Omslag: Tom Backström

De är fräcka, självupptagna och kunskapstörstande. Många i det tajta gänget har hållit ihop sedan barndomen och de flesta har nyss kommit in i studielivet. Men på midsommaren tjugotjugo går allting oförlåtligt snett.

I den vita natten möter vi Johan, Lucas, Mattias och Marcus. Märkessnobben Johan vill mest bara få ligga, medan provokatören Lucas vill debattera politik och hänge sig åt livets dekadens. Den filosofiskt lagda läkarstuderanden Mattias lider av tvångstankar. Den gåtfulla juristen Marcus pendlar mellan att vara gängets eftertraktade charmör och att rasa ner i desperationens mörker.

Vad karaktäriserar en existens som präglas av överflödig bekymmerslöshet och uttråkad lättja? Hur ser ondskans verkliga natur ut och varför alls klänga sig fast vid ett liv med bara ett slut? Under en lång, vindlande festnatt får vi följa dem, och på morgonen är inget som förr.

Pseudonymen Alexander Kavaleff debuterar med en roman som blottlägger den finlandssvenska Helsingforsungdomen och de unga männens interna jargong.

Rekommenderas för alla nyblivna studenter i Svenskfinland och särskilt för de som tänker studera eller redan studerar i Helsingfors. Och för alla som vill få sina fördomar om de fina finlandssvenska kretsarna i Huvudstadsregionen bekräftade.
SVENSKA YLE

Boken sällar sig till de senaste årens kritiska porträtt av överklassen.
VASABLADET

Man ska inte vara alltför fin i kanten då man läser.
ÖSTERBOTTENS TIDNING

Romaner ges överraskande sällan ut under pseudonym i Svenskfinland, och i dagens personfixerade klimat kittlar det att inte veta vem som gömmer sig bakom Alexander Kavaleffs signatur.
HUFVUDSTADSBLADET

I huvudet på finlandssvenska praktarslen med pretentioner.
ÅBO UNDERRÄTTELSER

Skildringen av karaktären Mattias tvångstankar är rörande, liksom delar av Marcus depressivitet. Det är också intressant hur det svenska språket, visserligen sammanflätat med faktiska rikedomen, ger gänget en känsla av att vara förmer än den finskspråkiga majoritetsbefolkningen.
EXPRESSEN