En dystopisk science fiction-roman där artificiellt och medmänskligt flyter samman

Glasvaggan

  • Pappersbok
  • Ljud- och e-bok
22.90

Finns i lager

Information

  • ISBN: 9789523332232
  • Utgivningsår: 20191015
  • Titel: Glasvaggan
  • Språk: Svenska
  • Sidantal: 350
  • Format: Häftad
  • Omslag: Johanna Bruun

Dimman ligger tungt kring Den Nya Fredliga Unionen. Innanför stadens massiva murar jagar de militanta Humanerna ”glasbarn” – odlade, cybernetiska ungdomar med övernaturliga krafter. En kväll kommer Humanerna på besök till 16-åriga Taalia Jonsson och med ens vänds hennes liv upp och ner. Taalias trygga vardag rasar samman och hon blir inblandad i en profetia som kommer att förändra mänskligheten för all framtid.

Glasvaggan är en dystopisk science fiction-roman där artificiellt och medmänskligt flyter samman. Det handlar om att förlora sin tro på hur världen är beskaffad, en tro som man haft ända sedan barnsben. Vad ska man då tro på? Kan man lita på andra människor? Kan man ens räkna med sig själv? Hur hittar man sin plats i en värld som svikit en?

Henna Johansdotter, född 1994, är bosatt i Vasa. Vid sidan om skönlitteratur skriver hon gärna obscen poesi, tecknar och lyssnar på metal.

Glasvaggan är svindlande och underhållande läsning. Johansdotters vision är stark och poetisk.
ÅBO UNDERRÄTTELSER

Ett imponerande bygge som förvisso lutar sig starkt mot den dystopiska science fiction-berättelsens tradition, men som samtidigt banar en egen väg med en värld som är fantasifullt och omsorgsfullt konstruerad och ett språk som är helgjutet och mångskiftande.

SVENSKA YLE

Så här befriande känns det när den yngre generationen börjar skriva. Så här lätt är det att placera lika många kvinnor som män i en berättelse (om man tänker binärt alltså). Och så här lätt är det att inte göra kvinnorna till undantag eller normbrytare, de bara finns där och är lika självklara soldater eller forskare som männen.

HUFVUDSTADSBLADET

Glasvaggan är en imponerande och unik debutroman inom sin genre, Johansdotter lyckas gestalta ett medryckande narrativ med ett poetiskt men trots allt konkret förankrat språk, tillika som hon formar mångbottnade filosofiska frågeställningar som en klangbotten till själva berättelsen.

NY TID