Edith Hammars serieroman Portal vinner queera litteraturpriset Prisma för årets serie

Edith Hammars andra serieroman Portal tilldelas det nya queera litteraturpriset Prisma i kategorin årets serie.

Motiveringen lyder att “med ett stämningsfullt bildberättande målar Edith Hammar upp en drömsk och klaustrofobisk vinterbubbla där dåtid och nutid möts. Portal är en berättelse om queera tidsresor som skildrar både det allmängiltiga och väldigt specifika i längtan efter gemenskap.”

Edith Hammar, född 1992, är uppvuxen i Helsingfors, har studerat vid Kungliga konsthögskolan i Stockholm och är nu bosatt i Göteborg. Hen har deltagit i en mängd kollektiva och separata konstutställningar. Hammar gör teckningar som varierar i material och storlek, och arbetar med tusch och trä. År 2022 belönades Hammar med Stella Parland-priset för sin konst. 

En berättelse om queera tidsresor som skildrar både det allmängiltiga och väldigt specifika i längtan efter gemenskap.

Litteraturpriset Prisma kan tilldelas verk som skildrar queera erfarenheter och/eller queera liv, dvs. erfarenheter som bryter mot cis- och heteronormativa föreställningar om sexualitet, kön och relationer. Med priset vill Bögbibblan och PAGE 28 uppmärksamma och prisa verk som utforskar och förnyar den queera litteraturen och som med sin omstörtande potential och hantverksskicklighet engagerar en queer publik. De nominerade verken har utsetts av sju jurygrupper som består av totalt 50 bibliotekarier, kritiker, litteraturvetare, författare och översättare. 

Prisma delades ut i sju kategorier vid en gala på Malmö Opera den 11 december 2023.

1 x Scelerisque ullamcorper pretium condimentum montes justo risus lagd i varukorgen.
Fortsätt handla Till kassan