Hammar, Mickwitz, Perera, Strömberg och Andtbacka prisbelönas på Runebergsdagen 2024

Vid Svenska litteratursällskapets årshögtid den 5 februari 2024 belönades Förlagets författare Edith Hammar, Peter Mickwitz, Adrian Perera, Mikaela Strömberg och Ralf Andtbacka för sina aktuella insatser inom litteraturen. Vi gratulerar!

Ett pris om 25 000 euro ur Bokhandlare Bo Carleskogs fond tillfaller författaren Adrian Perera för romanen Alla mänskorna ha problemen. I en underhållande, lekfull och existentiellt bärkraftig berättelse som utspelar sig i östra Nyland och Sri Lanka gestaltar Perera huvudpersonen Constances tillvaro som ensamförsörjande mor och invandrare. Constances flerspråkiga röst, en väv av svenska, engelska, finska och singalesiska, liksom hennes humor och egensinniga blick på världen gör henne till en oförglömlig karaktär värd sin plats i den finlandssvenska litteraturens porträttgalleri.

Granberg-Sumeliuska priset om 10 000 euro tillfaller författaren och tecknaren Edith Hammar för serieromanen Portal. På gränsen mellan fantasi och verklighet uppstår ett berättelseutrymme för queera och ömma rum. Samtida Helsingforsmiljöer öppnar lönndörrar till 50-talets motsvarigheter och bokens blinkningar till mytomspunna platser och personer vävs skickligt in i bildberättandet. Hammars ton i text och bild är skör och rå, den slår an en längtan efter gemenskap och en öppnare framtid.

Hammars ton i text och bild är skör och rå, den slår an en längtan efter gemenskap och en öppnare framtid.

Ett pris om 10 000 euro ur Harald och Jenny Neovius minnesfond tillfaller författaren Mikaela Strömberg för Rågången. Romanen imponerar med sin stämning, stil och levande dialog. Den östnyländska landsbygden blir skickligt och noggrant skildrad i denna bok, som trots sina humoristiska drag handlar om människors ensamhet och de hemligheter alla bär på. Berättelsen växer och förvånar mot slutet. Rågången i bokens titel leder läsaren vilse och lyckas just därför överraska.

Ett pris om 10 000 euro ur Ina Rosqvists fond tillfaller författaren Peter Mickwitz för Misslyckad i en uggla. Diktsamlingen gestaltar depression, en känsla av meningslöshet och språkets krackelering under press. I absurdistiska dikter formulerar Mickwitz misslyckandets poetik: en pendling mellan dråpliga oneliners, babblig desperation och jagcentrerad förtvivlan. Dikten är ”den ensammaste platsen” samtidigt som orden är just det alla människor delar. Språket framträder som både ”meningsbur” och ”meningsbyggnad” i samlingen. Denna dubbelhet blir ljuset i depressionens halvdager.

Karl Emil Tollanders pris om 45 000 euro och den Tollanderska medaljen tillfaller författaren och förläggaren Ralf Andtbacka för diktsamlingarna Bönematriserna och Bok av tröst utgivna av Duck Press.

Se alla pristagare här! https://www.sls.fi/sv/nyheter/ralf-andtbacka-far-tollanderska-priset-2024

1 x Scelerisque ullamcorper pretium condimentum montes justo risus lagd i varukorgen.
Fortsätt handla Till kassan