Mattsson och Lucander nominerade till NR:s pris

Bilderboken Vi är lajon! av Jens Mattsson och Jenny Lucander är nominerad till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris 2020. Förlaget gratulerar!

Vi är lajon! är en ömsint, humoristisk och hjärtskärande vacker berättelse om kärleken mellan två bröder och förmågan att med hjälp av lek ta sig vidare genom den ordlösa sorgen när någon blir sjuk. Boken utkommer i Sverige hos Natur&Kultur.

Motiveringen lyder bland annat att “boken resolut ställer sig på barnets sida och försvarar barnets rätt till lek. Slutet är osockrat med eftersättsbladets verkningsfulla vision av två lajon som igen leker ihop, som ett nytt Nangijala i en gripande skildring av broderskärlek. Tröst finns intecknad. Som bokföremål är boken utsökt med ett landskapsformat som ger fritt spelrum för lajonlek på fantasisavanner och i sjukhuskorridorer, med rörelse och dramatik samt kontemplativa vilopunkter. Mitt i sorgen är boken hoppfull. Också det svåraste kan gestaltas i knallorange.”

Alla nominerade och motiveringar hittas här!

Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris utdelades första gången under Nordiska rådets session 2013 och är resultatet av de nordiska kulturministrarnas mångåriga önskan att förstärka och lyfta fram barn- och ungdomslitteraturen i Norden. Vinnaren avslöjas den 27 oktober 2020 under en prisceremoni i Reykjavik. Priset är på 350 000 danska kronor.

Vanligtvis offentliggörs de nominerade på den internationella bokmässan för barn och ungdomslitteratur i Bologna men den har ställts in i år på grund av coronavirusets framfart i hela världen. I en tid av karantän och isolation kan litteraturen bidra med att öppna dörrar till nya äventyr och berättelser.