Ett äventyr för muminvänner i alla åldrar!

Mumindalens alfabet är en introduktion till alfabetet, tillika en rundvandring i den magiska Mumindalen. I den färgsprakande ABC-boken får vi träffa Tove Janssons älskade Mumintroll, men också upptäcka okända knytt och andra spännande karaktärer ur originalverken om muminfamiljen. 

Författaren och poeten Annika Sandelin har skrivit en dikt för varje bokstav. Dikterna, skrivna på rim, tar oss på ett språkligt äventyr där läsaren får vända, vrida, smaka och känna på hur bokstäverna i vårt alfabet kan användas.

Annika, en hurudan relation har du själv till Muminberättelserna?
– De har betytt mycket för mig ända sedan jag var barn och de har säkert påverkat mig också som författare. Jag har läst varje bok flera gånger och varje läsning har väckt nya tankar. Nu när jag har levt mig så djupt in i karaktärerna har de kommit ännu närmare mig.

Hur var det att spinna vidare på de klassiska berättelserna?
– Det har varit väldigt roligt. Jag tänkte redan från början att jag ville skriva en rimmad vers till varje bokstav. Men det var först när kom på idén att anspela på Hur gick det sen? och använda samma mått som jag
kom i gång.

Hur såg tankeprocessen ut?
– Redan under sommaren läste jag alla Muminböcker på nytt och funderade över karaktärerna. När jag skrev dikterna försökte jag hitta någon specifik situation som kändes rolig att skriva om och som berättade något viktigt om karaktären på bokstaven. Sedan slog jag upp bokstaven jag skulle skriva om i Svenska Akademins ordlista och skrev ner alla ord som jag tyckte att passade för karaktären eller för situationen. Och sedan började jag skriva. Ibland gick det snabbt och ibland låg jag vaken om nätterna och grubblade på rimord och formuleringar.

Hur matchar den här boken Tove Janssons egna muminhistorier?
– Nästan alla situationer är direkt tagna ur någon av Tove Janssons Muminböcker eller serier. Varje bok utom Småtrollen och den stora översvämningen finns med i dikterna.

Hur tänker du att boken kan sätta fokus på just läsning och att kunna njuta av den?
– Jag hoppas att leken med bokstavsljuden och rimmen ska väcka språkglädje. Dessutom hoppas jag att man när man läser dikterna och ser bilderna får lust att läsa Muminböckerna på nytt, eller för första gången om man missat någon.

I februari 2021 lanserar Moomin Characters en global läs- och skrivfrämjande satsning, Från A till Ö med Mumin. “Genom att främja läsandet och skrivandet kan vi göra något meningsfullt med Toves kulturarv. Vi hoppas att folk ska ta till böckerna igen och läsa mera”, berättar Sophia Jansson, konstnärlig chef vid Moomin Characters. 

Alltsedan Tove var liten läste hon oavbrutet. Som barn brukade hon ta en ficklampa med sig i sängen för att kunna fortsätta läsa när resten av familjen gått och lagt sig. Hon var helt enkelt för nyfiken för att vänta tills nästa morgon med en spännande berättelse, och måste genast få veta vad som hände sen!

Förlaget och Moomin Characters vill väcka den här typen av nyfikenhet hos nästa generation, och sprida läs- och skrivglädje!

1 x Scelerisque ullamcorper pretium condimentum montes justo risus lagd i varukorgen.
Fortsätt handla Till kassan