Övralidspriset 2022 till Monika Fagerholm för ”flerstämmig prosakonst”

Det anrika Övralidspriset till Verner von Heidenstams minne tilldelas 2022 författaren Monika Fagerholm för en ”flerstämmig prosakonst som med humorns hjälp gestaltar traumatiska minnen och brytningstider”.

Monika Fagerholm har prisats många gånger sedan hon romandebuterade med Underbara kvinnor vid vatten (1994) – bland annat med Augustpriset 2005 för Den amerikanska flickan, Svenska Akademiens nordiska pris 2016 och Selma Lagerlöfs litteraturpris 2020. Och den 6 juli 2022 mottar hon alltså Övralidspriset enligt traditionell modell på diktaren Verner von Heidenstams herrgård Övralid i svenska Östergötland.

Övralidspriset delges årligen till en författare, essäist eller forskare med humanistisk inriktning. Ceremonin består av högtidstal av pristagaren, körsång av Motala Motettkör samt solosång med solist från Vadstena-Akademien. Utöver prissumman på 300 000 kronor (ca. 30 000 euro) får pristagaren en kopia av den medalj som Heidenstam på sin 60-årsdag 1919 erhöll av skulptören Carl Milles.

Priset delas ut av Stiftelsen Övralid som förutom litteraturpriset har som uppdrag att vårda herrgården och bistå den lokala församlingen i deras sociala arbete. Stiftelsens ordförande Carl Fredrik Graf är även landshövding i Östergötland. ”Det är en stor glädje för mig att meddela att 2022 års Övralidspris tilldelats författaren Monika Fagerholm, för en flerstämmig prosakonst som med humorns hjälp gestaltar traumatiska minnen och brytningstiden” sade Graf vid tillkännagivandet av vinnaren. Bland tidigare prismottagare märks bland andra Harry Martinson (1949), Tomas Tranströmer (1975), Bo Carpelan (1978), P.C. Jersild (2007) och Kristina Lugn (2009).

Verner von Heidenstam (1859–1940) blev med dikten Vallfart och vandringsår (1888) och programförklaringen Rennässans (1889) en pionjär bland de så kallade nittiotalisterna inom svensk poesi, en riktning som – liksom på många håll i Europa den tiden – vände sig bort från naturalismen och mot nationalromantiken, bygdekultur och folklivsskildringar. Bland von Heidenstams mest kända verk är de historiska romanerna KarolinernaFolkungaträdetHeliga Birgittas pilgrimsfärd och Svenskarna och deras hövdingar som förlänade honom titeln som nationalskald och stol nummer 8 i Svenska Akademien. von Heidenstam tilldelades Nobelpriset i litteratur 1916.

Efter den traditionella prisceremonin vid Heidenstams grav äter pristagaren middag med Övralidsstiftelsens styrelse i matsalen där menyn alltid är densamma; Heidenstams stående födelsedagsmeny med röding från Vättern, kyckling och till sist jordgubbar med vispad grädde.

Förlaget gläds med och gratulerar stolt Monika!

  

1 x Scelerisque ullamcorper pretium condimentum montes justo risus lagd i varukorgen.
Fortsätt handla Till kassan