Peter Mickwitz nomineras till Runebergspriset 2024 för djärv depressionsskildring

Peter Mickwitz nomineras till Runebergspriset 2024 för sin hyllade diktsamling Misslyckad i en uggla, en djärv depressionsskildring enligt urvalsjuryn.

Motiveringen lyder att Peter Mickwitz diktsamling Misslyckad i en uggla är en djärv depressionsskildring som äter sig in i språkets grundvalar. Det personliga misslyckandet blottar en värld där svaghet tvättas bort och annanhet utplånas. Hudlös smärta möter klarsynt samtidsanalys. Helheten är drabbande såväl emotionellt som etiskt och estetiskt. Mickwitz poesi uppenbarar språkets plasticitet och skörhet och utmanar effektivt det invanda och antagna. Hans säregna hantering frammanar ett tjälskadat språk för en själskadad tematik.

Övriga nominerade är:  

Eva-Stina Byggmästar: Vill du kyssa en rebell? (Schildts & Söderströms)   
Antti Hurskainen: Suntio (Siltala)  
Anu Kaaja: Rusetti (S&S)  
Sirpa Kähkönen: 36 uurnaa (Siltala)  
Miira Luhtavaara: Tuhkaksi tekemisen taika (Teos)  
Katja Meriluoto: Mehiläisen paino (Aviador)  
Peter Mickwitz: Misslyckad i en uggla (Förlaget)  
Sofia Parland: Skrivet på revbenen (Schildts & Söderströms)  
Harry Salmenniemi: Varjotajunta (Siltala)  
Hanna Weselius: Nimetön (WSOY) 

De nominerade verken har utsetts av en jury med tre proffs inom litteraturbranschen. Till juryn hörde i år författare Sami Hilvo, litteraturredaktör och kritiker Outi Hytönen samtlitteraturforskare och kritiker Freja Rudels. Juryn valde de nominerade verken bland cirka 220 verk. 

”Vårt mål var att hitta exceptionella böcker, och bokåret bjöd på en glädjande mångfald av ämnen och stilar”, bedömer juryn.  

Runebergspriset är öppet för alla finländska skönlitterära verk. Priset har hittills delats ut 37 gånger och vinnarverken har förutom romaner också varit novell- och diktsamlingar. 

Vårt mål var att hitta exceptionella böcker, och bokåret bjöd på en glädjande mångfald av ämnen och stilar

Runebergspriset instiftades år 1986. Prissumman är 20 000 euro och den betalas av tidningen Uusimaa och Borgå stad tillsammans. 

Priset utdelas av tidningen Uusimaa, Borgå stad, Suomen Kirjailijaliitto, Suomen arvostelijain liitto och Finlands Svenska Författareförening. Verket som får priset väljs i två etapper av två separata juryer.  

Bland de kandidater som nu offentliggörs väljs vinnaren av en prisjury med tre personer. Prisjuryn består av författare och konstnärsprofessorHelena Sinervo, kritiker Teemu Korpijärvi och doktorand i nordisk litteratur Kaneli Kabrell

Vinnaren av Runebergspriset offentliggörs på Runebergsdagen 5.2.2024. Även offentliggörandet av vinnaren strömmas direkt på den ovannämnda adressen uusimaa.fi/runeberg

 

1 x Scelerisque ullamcorper pretium condimentum montes justo risus lagd i varukorgen.
Fortsätt handla Till kassan