Kan det vara så att ju större trygghet vi söker för oss själva, desto större otrygghet skapar vi för andra?

Bo i ett hus som ligger i mörkret

  • Pappersbok
30.40

Finns i lager

Information

  • ISBN: 9789523333772
  • Utgivningsår: 20210215
  • Titel: Bo i ett hus som ligger i mörkret
  • Språk: Svenska
  • Sidantal: 120
  • Format: Danskt band
  • Omslag: Emma Strömberg

Jag har börjat tro, nu tror jag, att jag har insett att det som känns bäst i mig, det som är tryggast, är det som är det värsta, det farligaste; att just där i mig bor det mest onda i mig; där, här, i den blindaste fläck som finns i mig: längst inne i mig.

Bo i ett hus som ligger i mörkret är en diktsamling om det farliga i att söka trygghet, i att bygga ett bo att bo i. Boken inleds med en lång självransakande dikt som utspelar sig dagarna efter att det högerradikala partiet Sannfinländarna i riksdagsvalet våren 2019 nästan fick 20 procent av rösterna. Frågor som ställs är bland annat ”vad är det att höra hemma” och ”vem hör hemma här”? Och kan det vara så att ju större trygghet vi söker för oss själva, desto större otrygghet skapar vi för andra? I slutet av boken finns en personlig och vindlande essä i vilken bland annat Kafkas novell Boet har en framträdande roll.

Peter Mickwitz övertygelse är att litteraturens uppgift är att riva, skaka, söndra – ”vara yxan för det frusna havet inom oss” – inte att bygga bon, inte vara en trygg plats.

Jag kommer att tänka på Farlig midsommar när jag läser Peter Mickwitz nya bok. Samma känsla av oro och obehag kryper över mig nu som då. River till i hjärteroten och påminner mig om vilken trygghetsnarkoman jag är.

ÅBO UNDERRÄTTELSER

Istället för att lyfta fram det liberala jagets förträfflighet i relation till motstånd mot främlingsfientlighet i samhället väljer Mickwitz att i dikten ifrågasätta de punkter och platser där jaget är som tryggast – och kanske farligast just därför.

SVENSKA YLE

Mickwitz litterära ärende går i stor utsträckning ut på att låta språket, människan och världen vara öppna, möjliga och rörliga. 

HUFVUDSTADSBLADET

Mickwitz skriver en resonerande, filosofisk dikt. Det handlar om upplevelsen att inte vara god: om den ondska som här skrivs ut som något banalt.

BLOGGEN BERNUR

Peter Mickwitz lägger sig själv i blöt – och resultatet är mycket intressant

VASABLADET

Bo i ett hus som ligger i mörkret är hans vapen mot ondskan.

ÖSTERBOTTENS TINING