Runebergspriset 2024 till Peter Mickwitz för Misslyckad i en uggla

Runebergspriset i litteratur 2024 tilldelas Peter Mickwitz för hans hyllade diktsamling Misslyckad i en uggla, en djärv depressionsskildring.

Motiveringen lyder: “

Vår jury vill därför tilldela årets Runebergpris åt ett diktverk som med poesins förtätade skarpsynthet rister sig in i vår samtid och avtäcker de bräckliga fundament som såväl samhällsordningen som den kollektiva verklighetsuppfattningen vilar på. I det depressiva landskap som dikterna navigerar i vacklar den språkliga logiken, men den brister aldrig. I stället blottar den med hjälp av överraskningar, förskjutningar och en säregen känsla för uttryckets möjligheter poesins oändliga resilienskraft.”

Misslyckad i en uggla handlar om dysterhet, ensamhet, uteslutning och annat otrevligt. Platsen där bokens dikter utspelar sig är ett absolut främmande ställe; en värld med helt egna och annorlunda lagar. Inte ens språket lyder de regler vi gett det. Misslyckad i en uggla är ett verk bortom all välavvägd vältalighet.

Mickwitz, född 1964, är poet. Han skriver också essäer och kort prosa. Mickwitz har tilldelas flera litterära priser. Bland annat två gånger – både som poet och översättare – Yles poesipris Den dansande björnen. Sedan 2014 är han konstnärsprofessor. Till hans senaste böcker hör Känslornas mysterier (2016), solen går ner det verkar omöjligt (2019), Bo i ett hus som ligger i mörkret (2021) och Misslyckad i en uggla (2023).

Vinnaren valdes av en prisjury bestående av författare och konstnärsprofessor Helena Sinervo, kritiker Teemu Korpijärvi och doktorand i nordisk litteratur Kaneli Kabrell

Runebergspriset instiftades år 1986. Prissumman är 20 000 euro och den betalas av tidningen Uusimaa och Borgå stad tillsammans.

1 x Scelerisque ullamcorper pretium condimentum montes justo risus lagd i varukorgen.
Fortsätt handla Till kassan