Simon Ventus om att debutera som deckarförfattare

Under två års tid har jag delat min fantasi med en främling, skriver Simon Ventus i sin text om att debutera som deckarförfattare.

Fantasin är privat, en frizon där tankar får flyga fritt. Landa en stund, innan de väljer om de svävar vidare eller slår sig till ro. Kring den tanke som stannar, växer nya upp. Ibland känner vi igen oss själva i våra tankar, andra gånger blir vi kanske förskräckta. Därför är det bra att fantasin är ens egen. Vi kan inte alltid välja vilka tankar som fastnar, men vi kan ofta styra vilka vi delar med oss av. Under två års tid har jag delat min fantasi med en främling – en person jag aldrig mött. Det har varit frigörande, utmanande och skrämmande.

Nånstans i Sverige sitter en kvinna som är dubbelt så gammal som jag. Hon har en världssyn färgad av ett yrkesliv av erfarenheter jag knappt kan föreställa mig. Jag är Xennial, född mitt emellan Generation X och de som kallas Millennials. Hon är född samma år som min mormor och farmor bad till Gud om goda nyheter från fortsättningskrigets blodiga fronter. Jag vet att hon är doktor i rättspsykiatri, jag vet att hon är pensionerad från jobbet som rättspsykiater. Jag har ingen aning om hon har en familj. På julafton år 2020 får jag veta att vi skall skapa en historia tillsammans.

Kostnaden var att släppa in en främmande person i min fantasi och våga ta steget in i hennes.

Jag jobbar på teater. Där måste allt ske gemensamt. I maskineriet som strävar efter att bli en föreställning måste varje kugge jobba mot samma mål. Kanske är det därför ett litterärt samarbete kändes naturligt för mig. Samtidigt vet jag att alla processer inte är så smidiga som de borde vara. Ibland funkar det inte. Att samarbetet med en främling skulle lyckas var osannolikt. Det visste jag. 

Jag skriver varje dag, men så många ord som krävs för att en deckare ska bli till har jag aldrig förut presterat. Så oerhört skönt att då inte bära det lasset ensam. För en debutant var det en skänk från ovan att få skapa tillsammans med någon som gjort det förut. Men det är klart, ingenting är gratis. Kostnaden var att släppa in en främmande person i min fantasi och våga ta steget in i hennes.

Vi delade tankar, fragment och kapitel. Vi skavde, vi strök, vi hyllade, vi överraskade, vi vågade. När det första utkastet var klart pustade vi ut och sade hej. Inte som kolleger, utan som två personer som svetsats samman. Men jag är fortfarande en främling för henne, precis som hon är för mig. En främling så nära som en vän, för det är det som sker när vi vågar. 

Simon Ventus är tillsammans med Christina Gustavson aktuell med kriminalromanen Den som offrar sig våren 2023.

1 x Scelerisque ullamcorper pretium condimentum montes justo risus lagd i varukorgen.
Fortsätt handla Till kassan