White Monkey

Finland 2017

23.90

I lager

BELÖNADES MED SVENSKA YLES LITTERATURPRIS 2017!

I sin skarpa debut skriver Adrian Perera med många röster, många jag. En mor från Sri Lanka som måste lämna sitt språk och sin familj och flytta ut bland åkrar och granar. En far från Finland som röker och talar med sina vänner: ”Förr var vi ett ärligt folk /vi menade vad vi sa och sa det sällan /Nu säger alla något hela tiden.” En mormor vars minne börjar skingras som röken efter palmbladen som bränns. En son – vems monkey är du?

Perera ger aldrig avkall på det motstridiga och komplexa, men uttrycker det alltid enkelt och rakt. Ömhet, smärta, humor, undertryckt vrede: Den politiska dikten är tillbaka.

Med finstämd precision och skickliga radbrytningar tecknas i lyrikform en berättelse om att sticka ut på grund av sin hudfärg. Samtidigt som de fiktiva livsödena, pojken, mamman, pappan, mormodern, griper läsaren som sådana, skildrar de även mer allmängiltiga teman som hudfärg, utanförskap och gemenskap.

I Märta Tikkanens anda skriver Perera om någonting tillsynes djupt personligt som samtidigt sätter läsaren på plats och tvingar hen att lyssna och begrunda.

White Monkey är en bok att kontemplera i ensamhet eller diskutera i grupp. Den är ett sorgligt aktuellt verk i det rådande kyliga och rasistiska samhällsklimatet, utan att för den delen tumma på sin litteraritet. Sjuttiofem sidor rent guld.

PRISMOTIVERINGEN FÖR SVENSKA YLES LITTERATURPRIS 2017

Adrian Pereras White monkey golvade mig ganska hårt.

BLOGGEN BLEK, FET OCH FAB

White Monkey och Adrian Pereras skarpsynthet utgör en vändpunkt för den finlandssvenska litteraturens vita rum.

HUFVUDSTADSBLADET

White Monkey visar på en utväg ur projektionerna; vi måste våga lyssna till varandra, våga verkligen lyssna. På så sätt blir boken ett slags poetisk lärobok i lyssnandets konst.

SVENSKA YLE

Jag blev så himla tagen av White Monkey. Oerhört bra. Magknip. Rättfram och drabbande.

FÖRFATTAREN OCH BLOGGAREN FLORA WISTRÖM

Min far säger
att jag är hans

"Du är min pojke."

Han putsar resterna
av min mor från
mitt ansikte.

Adrian Perera

Författare

ISBN 9789523330795
Utgivningsår 2017
Titel White Monkey
Språk Svenska
Sidantal 60
Format Häftad
OmslagTom Backström